Mechanica en 1700-talsfantasi. Vad händer när man utsätter en människokropp för extrema centrifugalkrafter? Kan det ge evigt liv? Lisebergs nya attraktion Mechanica tar besökaren in i en 1700-talsfantasi av mekanik, alkemi och längtan efter odödlighet. Vårt Göteborgs reporter fick följa med på en provtur.

Marken försvinner under fötterna och Mechanicas gigantiska pendel börjar svänga i allt större rörelser. Gondolerna vi sitter i kastas högre och högre, samtidigt som de börjar snurra okontrollerat av krafterna som skapas. Till slut är uppe nere och framåt bakåt.

Mechanica är den stora nyheten när Liseberg öppnar för säsongen lördag 25 april. Lotta Carlsbogård, konceptansvarig, berättar att ambitionen är att bjuda in besökaren i en fantasivärld.

Smeden Jakob drömde om evigt liv
Historien som Liseberg diktat ihop handlar om att parkpersonalen hittade en liten övergiven stuga i buskagen mellan Flumeride och Kanonen. När buskarna röjdes bort hittades stugan.
Den visade sig ha varit hem för Jakob, en smed och alkemist som levde på 1700-talet.

Jakob drömde om att skapa en maskin som kunde utsätta människokroppen för extrema krafter, för att därigenom kanske kunna skapa evigt liv. Men han dog ung och hann aldrig förverkliga sina planer. Utifrån ritningar som låg gömda i stugan har nu Lisebergs tekniker byggt färdigt skapelsen

Vill ge helhetsupplevelser
Nej, erkänner Lotta Carlsbogård, berättelsen är inte sann. Men hon vill ta med besökaren in i en annan värld, med hjälp av en detaljrik miljö och suggestiv musik.
– Vi jobbar mer och mer åt det hållet, för att skapa större upplevelser för våra gäster.

Andreas Andersen, vd, har just gjort sitt femte åk i Mechanica. Han var den förste att åka när alla delar hade monterats ihop för en månad sedan.

– Först brukar vi testa attraktionerna med vattendunkar i sätena, sedan sätter vi dit vd:n och trycker på knappen!

Var du nervös?
– Jag vet hur säkra attraktionerna är. Men däremot är man alltid nervös för att det inte ska vara tillräckligt roligt och spännande. Det kan man aldrig riktigt veta innan man har åkt. Men det var fint!

Kenneth Berntsson, teknikchef, är även han rufsig i håret efter ett åk.
– Varje åktur blir olik de andra, det är kul! I och med att soffan spinner fritt så påverkas den av hur många som sitter i och rörelserna från pendeln.

Lisebergs öppnar för säsongen lördag 25 april. Andra nyheter i parken är en servering med närproducerad korv, en butik med egen tillverkning av choklad och en ny godisaffär.