Några ungdomar testar turntables för discjockeys i det nyinvigda ”Fängelset” i Härlanda. ”Fängelset” är Härlanda/Örgrytes bidrag till ungdomssatsningen 16-20 år.

Ungdomar i Härlanda och Örgryte fick på fredagen ett nytt tillhåll. Då invigdes ”Fängelset” som bland annat innehåller replokaler, fotolabb och en multimediastudio. Verksamheten har redan 150-200 aktiva ungdomar mellan 16 och 20 år. ”Fängelset” är östra Göteborgs bidrag till den satsning på ungdomskultur som kommunfullmäktige beslutade om efter branden på Hisingen.

Under fredagseftermiddagen invigdes ungdomssatsningen ”Fängelset” i Härlanda. Efter att smygstartat för nästan ett år sedan har verksamheten i det gamla fängelset verkstadslokaler börjat finna sin form.

Verksamheten i Härlanda/Örgryte har idag 150-200 aktiva ungdomar mellan 16 och 20 år med egna passerkort till de olika verksamheterna. Här finns replokaler, fotolabb, en multimediastudio bland mycket annat.

Ström av ungdomar

– Utöver de som redan har passerkort har vi en ständig ström av ungdomar som gör arrangemang för andra ungdomar, som till exempel teater och konserter, berättar ungdomskonsulent Patrik Nordgren.

I lokalerna finns också förberett för ett kafé.

-Kaféet är på gång. Vi kommer att kunna servera enklare luncher och ha öppet några kvällar i veckan, säger han.

Två stadsdelar delar

Före själva invigningen bjöd man på snittar och alkoholfri skumpa och visade runt i lokalerna. Örgrytes ordförande Bertil Lidfeldt hade fått äran att klippa bandet och representerade de två inblandade nämnderna, alltså även Härlanda.

”Fängelset” i Härlanda/Örgryte är östra Göteborgs bidrag till den satsning på ungdomskultur som kommunfullmäktige beslutade om efter branden på Hisingen 1998.

Ungdomssatsningen har också tagit form bland annat på Kvibergs regementsområde och i Meetz salonger i Centrum.