Pigg 100-åring firar med guidade turer. I nästan ett halvt sekel körde Färjan 4 varvsarbetare till och från Götaverken. I oktober fyller Göteborgs enda bevarade ångbåt 100 år. Det firar Sjöfartsmuseet Akvariet och Sällskapet Ångbåten med att sjösätta Färjan fyra och bjuda ombord göteborgarna.  

Färjan 4 levererades i oktober 1920 till Göteborgs Hamnstyrelse och sattes i trafik på linjen Residensbron − Götaverken. Den kom att bli en av hamnens riktiga arbetshästar och avgick fullastad med varvsarbetare var 15:e minut, från klockan sex på morgonen till ett på natten. Efter femtio år togs färjan ur trafik och överlämnades till Sjöfartsmuseet Akvariet. Idag är den museets största föremål och Göteborgs enda bevarade ångbåt.

– Färjan 4 är helt unik i våra samlingar. Det är en liten bit av 1920-talet som fortfarande flyter och förmedlar en känsla av att åka färja i det gamla Göteborg. Den ger en glimt in i en annan värld, här kan man höra ljuden och känna doften av en koleldad ångmaskin, säger Karl Hellervik, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet.

Nyrenoverad 100−åring

När färjan togs ur trafik fick Sällskapet Ångbåten förtroendet att bevara den i trafikdugligt skick. Den har nyligen genomgått en omfattande renovering efter ett ångpannehaveri 2016. Lagom till 100−årsjubliet är hon nu färdig att sjösättas och under tre lördagar i oktober får göteborgarna chansen att fira Färjan 4 med en tur på älven.

– Vi är förstås glada att Färjan 4 kan ånga vidare in i 2020-talet. Det är den sista, levande resten av den gamla färjetrafiken över Göta Älv, säger Karl Hellervik.