Göteborgs konstmuseum har under årets första del tappat många besökare jämfört med samma period i fjol. Trots ett stort antal besök under de regniga sommarmånaderna lyckades inte museet hämta upp vårens låga siffror. Det visar kulturförvaltningens nya besökssiffror för våren 2007.

Fram till augusti förra året kom 127.866 personer till Göteborgs konstmuseum. Samma siffra för motsvarande period i år är 101.914. Det vill säga en minskning med drygt 20 procent.

2006 ett ovanligt bra år

Kulturförvaltningens informationschef Bibbi Wopenka tror inte att minskningen har att göra med att 2007 är ett särskilt dåligt år för museets del. I stället var siffrorna för våren och sommaren 2006 ovanligt höga, trots att den succéartade Picassoutställningen inte drog igång förrän efter sommaren.

− Förra våren visade konstmuseet Kröyerutställningen med otroligt bra besökssiffror några veckor in i januari. Det kan vara det som gör skillnaden, säger hon.

Stadsmuseet ökar

Stadsmuseet har ökat mest av stadens museer. Inte minst på barn- och ungdomssidan.

− Stadsmuseet liksom Sjöfartsmuseet hade många roliga museilektioner i våras. Antagligen beror det på det, säger Bibbi Wopenka.

Regneffekt på Stadsbiblioteket

Extra glädjande tycker hon det är att Göteborgs stadsbibliotek har en liten ökning på 1,5 procent i förhållande till samma period förra året. Biblioteket är dessutom den i särklass mest besökta kulturinstitutionen i Göteborgs Stad med nästan 706.000 besökare hittills i år.

− De senaste åren har stadsbibliotekets besökare minskat konsekvent. Folk använder numer biblioteket via Internet. Jag misstänker att årets ökning har att göra med en regneffekt. Till exempel har biblioteket aldrig tidigare hyrt ut så många videofilmer som under juli 2007.