Frölunda kulturhus bjuder sina yngsta besökare på ett späckat barnprogram i höst, där Tove Janssons älskade böcker om Mumintrollet och Knyttet står i centrum. Men också sagostunder, filmverkstad och teater.

Det börjar med en rivstart på tisdag, 11 september. Då bjuder Regionteater Väst på en fartfylld show för 5-8-åringar. Dansarna Tina Andersson, Hans Fabian Larsson och skådespelaren Sören Jonsson prövar och tänjer på begrepp med fart – vad är det som rör sig fort eller långsamt?

För de mindre barnen, 2-5-åringar, blir det dans och trolleri den 24 september. Minna Krook och Lisa Spets bjuder på en kul dansföreställning, där saker trollar bort och kommer fram. En föreställning med tittutlekar, där sorgen att sakna och glädjen att hitta finns med.

Pelikanen gästspelar

Mellan 30 september och 2 oktober gästspelar Teater Pelikanen/Teater Fenix med Ooops och Boops, en pjäs om två flygande vänner med mycket mimik och clowneri.

I slutet av oktober drar sedan kulturhusets stora Mumintema igång. Satsningen pågår till 27 november och innehåller filmer, föreställningar, verkstäder, sagoberättande och föreläsningar kring Tove Janssons fantasifulla värld.

För skolklasser

Här kan skolklasser i gruppverkstäder skapa scenografier hämtade ur böckerna om Mumintrollet, med mikrofon och kamera fixa egna historier som bygger på böckerna eller i grupper skapa dramasagor om hur det gick sen för Mumintrollet eller Knyttet.

I november kan barnen under två dagar bygga hus och miljöer och skapa en hel Mumindal och i en skrivarverkstad kan de göra sin egen Muminflaskpost.

Kulturhusets animationsverkstad firar treårsjubileum i höst. Under två söndagar, 23 september och 21 oktober, kan barn i alla åldrar pröva att göra animerad film och titta på filmer som gjorts under de tre åren.