En "myrstig" av människor med flyttlådor kommer att gå mellan Brunnsparken och Stadsmuseet på lördagen. Lådbärarna är 36 studenter vid HDK som gjort en egen utställning i samband med Stadsmuseets stora satsning Hem och hemlöshet.

På lördag 10 maj är det vernissage för utställningen med olika happenings på Stadsmuseets innergård, där utställningen ska visas i en vecka. Men studenterna ger sig alltså även ut i folkvimlet vid Brunnsparken för att göra reklam för utställningen.

Tolkar begreppet hem på olika sätt

– Flyttlådorna som vandrar fram och tillbaka är ett försök att locka besökare den korta biten från Brunnsparken till Stadsmuseet på Norra Hamngatan, säger Thorbjörn Magnussson, lärare på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) vid Göteborgs universitet.

– En del studenter har också åkt spårvagn med de stora flyttlådorna, där det står till exempel ”Vill du flytta ihop med mig?” i Stadsmuseets egen magenta-färg.

Studenternas utställning heter ”HDK, hemmet och ytan” och handlar om hem och tematiken kring vad ett hem kan vara. Uppgiften de har fått är att skapa nya typer av hem och på olika sätt tolka begreppet hem.

De 36 studenterna, som går första året på designutbildningen på kandidatnivå, har delat upp sig i grupper och kommer att visa upp sju olika stationer och aktiviteter på Stadsmuseets gård.

Nylanserar begreppet ”fattighus”

– En grupp har startat ett företag, Heavens Scent. De marknadsför en exklusiv doftspray som kan förnya ditt hem i stället för att styla om det, berättar Thorbjörn Magnusson.

En annan grupp studenter lanserar det gamla begreppet fattighus igen, fast nu som reklamfinansierade kompaktbostäder – ”ett alternativ för dem som idag befinner sig utanför bostadsmarknaden”. Minsta modellen är bara fyra kvadratmeter, men ”rymmer hemmets alla nödvändigheter”.

”Fattighus” lockar markägare att hyra ut till kompaktbostäderna, medan företagen erbjuds annonsera på de små husen. Och på en hemsida kan bostadslösa anmäla sitt intresse…

Samarbetet mellan HDK och Stadsmuseet är resultatet av en kurs där målet är att studenterna ska lära sig att producera en utställning samt gestalta ett projekt i grupp. Syftet är också att studenterna ska träna sig i att ta olika roller i gruppen och ansvara för olika områden, till exempel att ta hand om pressarbete och skapa en grafisk profil.