I tio års tid har femåringar i Göteborg fått ställa ut egna verk på Konstmuseet vid Götaplatsen. På Valborgsmässoafton är det vernissage för årets utställning, som har temat Skräp & Skrot.

I år är det två förskolor från Majorna – Karl Johansgatan och Svalebogatan som tillsammans med två från Älvsborg – Svetsaregatan och Oxelgatan, har skapat utställningen. Och som vanligt har de haft två professionella konstnärer som handledare, i år Monica Funck och Frida Yngström.

”Fanastiskt roliga skapelser”

Resultatet har blivit ett 50-tal verk, skapade av femåringarna i material som kanske var tänkt att kastas.

7D6_5.jpg
– Barnen har själva samlat ihop materialet och de tankar och samtal som uppstod då är också en del i projektet, säger Britten Löfqvist, konstkonsulent vid Göteborgs kulturförvaltning.

– Barn idag är så medvetna om de här sakerna och många frågor kommer upp: Är allt man slänger skräp? Vad kan man ha skräp till, går det att använda igen?

– Men framför allt handlar det här om skaparglädje och det har blivit fantastiskt roliga skapelser!

Pinnar blev skuggspel i fjol

Förskolor från hela Göteborg köar för att få vara med i projektet, som avslutas med utställningen i Studion på Konstmuseet. Förra året höll man dock till vid Röda Sten, med en utställning på temat pinnar.

– Då hade alla barn samlat och dekorerat pinnar som hängde i tomma cykelhjul på olika höjder i hela bottenplanet på Röda Sten, ljussatt så det blev fantastiska skuggspel, berättar Britten Löfqvist.

Men i år handlar det alltså om skräp – och större skapelser.

– Det är ju så kul att bygga tredimensionellt – till skillnad från bilder som hänger på väggen, säger Britten Löfqvist.

Vernissage på Valborgsmässoafton

Hon väljer ett nytt tema varje år och kontaktar konstnärer med intresse och erfarenhet av att arbeta med de små barnen.

Första utställningen visades 1999 och Britten Löfqvist tror att Göteborg fortfarande är unikt som en gång per år upplåter sitt konstnärliga finrum åt femåringars verk.

Vernissage blir det alltså på Valborgsmässoafton, kl 10.30. Konstnären och professorn Nina Bondesson kommer att inviga utställningen.

Hon talade för övrigt också vid invigningen av den utställning som pågår utanför Studion, ”Annan konst”. Den består av amatörers eller bygdekonstnärers verk, sådant som ”finkonstnärer””oftast snörper på munnen åt.

– Även i den utställningen är det lite skräp- och skrotsamlartema, så det är en rolig koppling, säger Britten Löfqvist.

Fotnot:
Utställningen på Studion pågår till söndag 7 juni och är ett samarbete mellan Kulf (kultur i förskolan), konstkonsulenten, konstmuseet och stadsdelarna Majorna och Älvsborg.