Hyddor och hus i alla tänkbara skepnader kan ses i den konstutställning som invigs på onsdagen på Göteborgs konstmuseum. Och alltihop – ett 50-tal bilder och stora och små hus – har skapats av femåringar på förskolor i Högsbo och Tuve-Säve.

– Det är en stor upplevelse att få ställa ut på vårt fina konstmuseum, det är ju inte vilken plats som helst, säger Britten Löfqvist, konstkonsulent på Göteborgs kulturförvaltning.

Förskolor står på kö

– Den upplevelsen talar om för barnen att deras arbete är viktigt och stärker deras syn på sig själva.

Britten Löfqvist har hållit i förskolornas utställningar på konstmuseet sedan starten 1999. Barn från två stadsdelar får samarbeta med professionella konstnärer med intresse för att arbeta med barn och konst. Konstnärerna och barnen träffas minst fem gånger och skapar en utställning. Temat är nytt varje år, för att skapa variation.

– Förskolor från hela Göteborg står på kö för att få vara med. Och under utställningstiden får fler förskolebarn från de två stadsdelarna komma till museet och jobba i workshops med konstnärerna, det är mycket uppskattat, berättar Britten Löfqvist.

Lekfull stämning

Årets tema är ”Hydda, hus hem” och femåringarna har samarbetat med konstnärerna Annika Hirsch och Sonja Jansson. Titeln på utställningen är ”Jummislåda heter det” och kommer sig av att en liten flicka döpte huset efter sin hemliga klubb.

– Det har blivit en väldigt rolig och lekfull utställning. Syftet är dels att lyfta fram barnens arbeten, dels att vara en inspiration för alla som jobbar med barn och konst. Och naturligtvis locka nya grupper till museet, barnen kommer ju dit med sina fröknar och föräldrar och varje år kommer många som aldrig varit där förut, konstaterar Britten Löfqvist.

Utställningen är ett samarbete mellan Kulf (Kultur i förskolan), konstkonsulenten, konstmuseet och stadsdelarna Högsbo och Tuve-Säve. Den visas i Studion på Konstmuseet 18 april – 27 maj.

Vernissage blir det på onsdagen kl 10.30 då museiclownen Bobo inviger, fjärdeklassare från Bärbyskolan spelar ukulele och alla får något att äta och dricka.