"Gott kamratskap och härligt engagemang" Varje år arrangerar IFK Göteborg och Göteborg Energi fotbollsturneringen Energikicken för 5:e klassare på Heden i Göteborg. Fair play-priset delas ut till det lag som uppträder mest sportsligt genom hela turneringen. I år gick priset till klass 5 AB på Bärbyskolan i Säve.

– Fantastiskt roligt att barnen vann. De gick verkligen in för att peppa varandra och uppmuntra det andra laget i varje match. I undervisningen pratar vi mycket om konsekvenserna av mobbning och hur viktigt det är med gott kamratskap. Inför turneringen gick vi också igenom vad Fair Play är för något, säger klassföreståndaren Kristina Enander.

Huvudsyftet med Energikicken är just att skapa större kamratskap och gemenskap mellan alla i klassen, mellan klasserna och mellan skolorna. Energikicken ska också verka med ”allas lika värde” som tema.

Nolltolerans mot könsord, svordomar och dåligt uppträdande
– Under turneringen har vi funktionärer och domare från IFK Göteborgs ungdomslag som bedömer det sportsliga uppträdandet under varje match. Här är det nolltolerans mot könsord, svordomar och annat dåligt uppträdande. På så sätt kan vi i föreningslivet bidra till att påverka klimatet i skolan, säger Sonny Carlsson, ungdomskonsulent och Cupgeneral för Energikicken.

Ungdomsfuntionärerna och domarna från IFK Göteborg valde ut klass 5 AB på Bärbyskolan i Säve med följande fina motivering:

”För ett ständigt pågående arbete mot ett gott kamratskap och för ett härligt engagemang på och utanför planen”. Priset bestod förutom av äran, medaljer och pokal, också av 10 000 kronor.