Hjälper låntagare i riskgrupp. Stadens feriearbetande ungdomar hjälper biblioteken i Göteborg att leverera bokkassar till personer över 70 år eller i riskgrupp. Sadia Abdi och Heron Gebreyesus letar sig fram med hjälp av gps och mobil för att överlämna beställda kassar i Biskopsgården och Torslanda.

Feriejobb för gymnasiet är till för dem som gått ut första året på gymnasiet och tillsätts genom lottning under våren. Ungdomarna jobbar i tre veckor och tanken är att de ska få en inblick i arbetslivet och förhoppningsvis fina referenser att använda i framtiden.

– Biblioteken i Göteborg tar i sommar emot ett trettiotal ungdomar runt om i staden. Med tanke på att vi har öppet mer i sommar än tidigare år plus våra olika erbjudanden med bokkassar så blir det en fin förstärkning för oss, säger Olivera Djudja, enhetschef för biblioteken på Västra Hisingen.

Tacksamma låntagare

Sadia och Heron ska båda börja andra året på gymnasiet i augusti. Heron på Hvitfeldtska och Sadia på Gymnasieakademin. Under sin första vecka på jobbet har de bland annat fått sätta upp återlämnade böcker i hyllorna, plocka fram reservationer – och ge sig ut till låntagare som har nappat på erbjudandet om att få hem en bokkasse. Kassarna är en av flera möjligheter som biblioteken har tagit fram för att kunna ge låntagare i riskgrupp en chans att fortsätta låna böcker även under Coronakrisen.

När kassarna är packade tar Sadia och Heron varsin dramaten och navigerar sig fram med hjälp av karta och mobil.

– Hittills har det varit väldigt tacksamma och nöjda låntagare, berättar de.

Själva läser de gärna detektivromaner, där de kan vara med och lösa mordgåtan. Heron har även en förkärlek för historia och läser gärna om andra världskriget.

Överraskningar

Låntagarna behöver inte välja boktitlar själva, De anger vilka intressen de har och vilken typ av litteratur de tycker om. Sedan får bibliotekarierna den angenäma utmaningen att plocka ihop de böcker som ska hamna i kassen.

– Jag beställde en bokkasse i påskas och det var så bra att jag gärna ville få en till. Det är så lyxigt att få det levererat såhär fram till dörren, säger Lena Lomander i Torslanda.

Reaktionerna har varit nästan uteslutande positiva. Många berättar att de tack vare kassarna har fått en möjlighet att läsa böcker som de inte själva hade valt annars.