Fritt inträde. Komedi, schlager och skattjakt. Det är några av aktiviteterna som feriearbetare inom Göteborgs Stads förvaltning för funktionsstöd arrangerar i Flunsåsparken i sommar. Alla är varmt välkomna. "Det kommer bli typisk feelgood-känsla, kul för både vuxna och barn", säger David Wallstén, samordnare för Kulturgruppen.

Under vecka 28–31 ser feriearbetare som ingår i Kulturgruppen inom förvaltningen för funktionsstöd till att Flunsåsparken på centrala Hisingen blir en samlingsplats för alla göteborgare. Teater och musikal är skapade av feriearbetarna och handledare utifrån en undersökning där personer på boenden med särskild service fått svara på vilken musikstil och filmgenre de gillar bäst.

– Vi såg att komedi, romantik, dansband och schlager var populärt. Det har varit viktigt för oss att utgå från målgruppen även om det är ett evenemang för alla, säger David Wallstén.

Förvaltningen för funktionsstöd i Göteborgs Stad har över 6000 anställda. Här arbetar alla för att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva ett gott och självständigt liv.

Meningsfullt med teater

Stina Stålberg, Isabel Fredriksson och Rose Akkou går teaterlinje på gymnasiet och feriearbetar i Kulturgruppen. För dem är det stort att skapa teater och att få förmedla det inför publik.

– Det är som ett konstverk, som en tavla vi skapat och visar upp på scen. Det känns meningsfullt att få berätta en historia och samverka med publik, speciellt med tanke på att en del av publiken kommer vara personer med funktionsnedsättningar, säger Isabel Fredriksson.

Rose Akkou, Stina Stålberg och Isabel Fredriksson. Foto: Annelie Lehto

Även scenografin har feriearbetarna gjort själva. Och 13 juli går startskottet för första föreställningen i Flunsåsparken.

– Vi är taggade om än lite nervösa, men det ska bli jättekul att stå på scen och få sprida glädje, säger Rose Akkou.

Personerna på boende med särskild service har också fått svara på frågor om vilka utomhuslekar de helst vill göra. Så nu blir det skattjakt, fotboll, kubb och många andra aktiviteter i parken.

After Flunsan-disco

På fredag i vecka 30 blir det disco för alla som vill. Det kommer spelas all slags musik som rock, dansband och pop. Det går bra att önska låtar, dansa eller bara komma förbi och umgås.

Foto: Annelie Lehto