I år växer Ö-festen. Med lokaltillverkat öl och kaffe, utomhusbio, konst, loppis och flera musikscener bjuder Ringöns företagare på ö-fest. På lördag 1 september är det dags för tredje upplagan av succén som lockar allt fler till Ringön.

Sedan Ringön bjöd in till fest för första gången 2016 har intresset för Ö-festen ökat varje år. I fjol kom drygt 12 000 festsugna personer och i år har redan 7500 anmält sitt intresse på. Facebook.
så talar mycket för att det blir ännu fler i år.

‒ Nu börjar upplägget sätta sig här på ön och drygt 40 företag är med och bidrar till årets fest, säger Filip Nilsson från Saltet på Ringön som är arrangörer.

Stor loppis längs Järnmalmsgatan
I år växer Ö-festen även på ytan och kommer att ringla ner på Stålverksgatan fram till älven. Där ska det bland annat bli swap-meet där bilentusiaster kan träffas för att byta reservdelar och titta på varandras bilar.

‒ Det finns flera garage och verkstäder på Ringön som arbetar med gamla, coola bilar. På förra årets fest uppstod ett spontant möte mellan bilentusiaster som vi vill spinna vidare på i år.

Precis som tidigare blir det stor loppis utmed Järnmalmsgatan med bidrag från många av verksamheterna i området.

‒ Grundtanken med Ö-festen är att alla vi som håller till på Ringön gemensamt bjuder på fest och visar upp den här fantastiska platsen och all kraft som finns här.

Fest stärker området
Det blir även utomhusbio i Bio Roys regi och premiär för en helt ny konsthall. Och även musik. Fyra liveband ska spela på en stor scen och det kommer finnas DJ:s på två olika ställen.

Filip berättar att det även brukar bli en del spontana spelningar.

‒ Det ligger flera replokaler här med musiker som kommer ut och spelar på gatorna.

Ö-festen är del i ett större kommunalstött projekt att för att bevara och stärka området och dess särprägel. Intresset för festen har ökat för varje år och Filip tror att orsaken ligger i Ringöns speciella karaktär.

– Det finns en spännvidd och mångfald bland verksamheterna och det kännetecknar även festen och besökarna. Blandningen av människor skapar en varm och kärleksfull stämning, säger Filip Nilsson.

Det är fri entré till Ö-festen som börjar klockan 12 på lördag 1 september och äger rum på och omkring Järnmalmsgatan på Ringön.