Kulturbåtsfestival och schnippeldisco. Att norra älvstranden är en sedan länge outnyttjad resurs i Göteborg påminns man om gång på gång av alla nya aktiviteter. Till helgen är det dags att bekanta sig med fenomenet Schnippeldisco i Frihamnen, medan den som hellre blickar bakåt i tiden kan avsluta Kulturmånaden i Lundby med att kliva ombord på ett 30-tal gamla kulturbåtar vid Eriksbergskajen.

– Schnippeln betyder att hacka grönsaker och disco innebär att man dansar, så tillsammans betyder det att man lagar mat tillsammans till svängig musik, förklarar Jessica Segerlund på Älvstranden utveckling, som nu alltså följer upp sommarens alla festligheter i Frihamnen med ytterligare en ny variant på lördag 27 september.

Bastubygge pågår
Musiken kommer DJ E-1000 att stå för och råvarorna till maten bland annat skördas från odlingarna i parken intill. Det största bidraget kommer dock från organisationen Allwin, som tack vare lokala handlare kan samla in och distribuera mat med kort datum, samt lokala kändiskockar som bidrar med sitt matlagningskunnande och inspiration.

Mellan tuggorna och dansstegen kommer det också att finnas möjlighet att titta närmare på bygget av den bastu som snart står klar, balanserande på en dykdalb ute i älven. Bastun, som svävar åtta meter upp i luften, kommer att rymma ett 30-tal personer åt gången och ska vara bokningsbar för alla.

I Lundby blir det ännu fler festligheter då Kulturmånaden avslutas med ett digert program under hela helgen. De nyrenoverade pirarna mellan River Café och Ostindiefararen invigs på lördagen och den som så önskar kan både få en guidad tur på älven och njuta av en exklusiv konsert, Opera till havs, med Göteborgsoperan.

”Förra året var det knökat med folk”
Söndagens program innehåller bland annat underhållning med Vier Brillen, Miss Molly Show och Flunsanbaletten, samt utdelning av det prestigefulla Lundbypriset. Under båda dagarna är det hantverks- och loppmarknad på piren och fisketävlingar för olika generationer. Det som kommer att locka mest publik, om fjolårets succé upprepas, blir nog ändå Kulturbåtsfestivalen.

– Förra året var det knökat med folk som ville titta på de gamla fina båtarna, och i år kommer det att lägga till ännu fler. Det blir ett 30-tal skepp som är från 70-80 år gamla och några en bra bit över hundra år, säger Swicky Krantz på Lundby stadsdelsförvaltning.

Syftet med Kulturbåtsfestivalen är dels att ge allmänheten chans att kliva ombord och titta och känna på de gamla klenoderna, dels ett sätt att uppmärksamma båtägarna på vilka möjligheter som finns i Lundby.

Prova-på-segling och fisketävling
– Här ligger tusen meter kaj oanvänd, men vi vill väldigt gärna att det blir en levande hamn just för gamla kulturbåtar. Inte en suckarnas kaj med halvvrak som i Gullbergsvass, utan en hamn för fina, fullt fungerande gamla båtar som kan lägga ut inom en timme om så skulle vara.

Aktiviteterna i Frihamnen lördagen 27 september inleds redan kl 11 till 15 med gratis prova-på-segling. Alla är välkomna oavsett funktionsförmåga. Kl 15 inleds Schnippeldiscot, som pågår så länge man vill. Eventet kostar inget, man bidrar bara med sin tid och energi. Om det regnar flyttas festen in i ett tält.

I Lundby inleds festligheterna med fisketävling kl 10 både lördag och söndag.