Alla är välkomna till Apslätten. Nu är det återigen dags att breda ut picknickfilten. På nationaldagen 6 juni anordnas Picknickfestivalen för tolfte året i rad. Arrangörerna räknar med att runt 5 000 personer tar sig till Apslätten i Kålltorp med korgen för att umgås.

Picknickfestivalen finns till för att skapa mångfald och gemenskap, och att skapa ett nationaldagsfirande med aktiviteter och upplevelser för alla. Mellan 5 000 och 6 000 personer kom till festivalen förra året.

– Det var strålande väder. Det är ganska stor skillnad om det är fint väder eller inte, men vi räknar med 5 000 besökare i år också, säger Sara Hulander, en av två projektledare för Picknickfestivalen.

Musik, teater och ansiktsmålning
Folk från hela staden och grannkommuner brukar komma för att umgås, se på framträdanden med mera.

– Alla är supervälkomna, även de som kanske bara är här på semester.

Ambitionen är att det ska finnas något för alla på Picknickfestivalen. För de yngsta finns till exempel ansiktsmålning och teater, och på scenen blir det både musik, improvisationsteater, dansuppvisningar och poesiuppläsning.

Vad är ditt bästa tips för en bra picknick?
– Att ha med sig god mat – gärna jordgubbar – och ett gäng med goda vänner, säger Sara Hulander, men påpekar att det även går bra att komma ensam till Picknickfestivalen.

– Jag tror att folk är väldigt öppna och vill prata med varandra. Det är själva tanken med festivalen.

Festivalen äger rum på Apslätten i Kålltorp dit besökarna enklast tar sig med spårvagn 3 eller 5 till hållplats Virgingatan. Vissa tidigare år har det även funnits en parallell festival på Svarte Mosse i Biskopsgården.

– Men i år har organisationen inte varit tillräckligt stor för att kunna anordna en sådan, säger Sara Hulander.

Fri entré
Picknickfestivalen är en ideell förening. Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad är några av festivalens samarbetspartners.

Det är fri entré till festivalen som pågår från klockan 12 till 20. För den som inte orkar packa picknickkorgen finns det mat att köpa.