Film, föreläsningar och samtal. Filmfestivalen för mänskliga rättigheter, MRF, arrangeras i Göteborg för 20:e året i rad. Det blir filmvisningar, föreläsningar och samtal på temat mänskliga rättigheter. Festivalen är främst för unga, men det blir också visningar för allmänheten.

Den 21-27 november är det dags för årets upplaga av filmfestivalen. Årets spelplatser är biograf Capitol, Hagabion, Världskulturmuseet, Kulturhuset Bergsjön, Frölunda kulturhus och kulturhuset Blå stället.

Om festivalprogrammet

Årets festivalprogram handlar bland annat om ursprungsbefolkningars rättigheter i Sverige, Kanada och Mexiko. Men också om Ukraina, situationen för flyktingar, växande högerpopulism i Europa och rättigheter för hbtqi-personer.

För allmänheten

Filmfestivalen riktar sig främst till unga, men det blir också visningar för allmänheten. Dit hör bland annat ett program som handlar om mänskliga rättigheter i Mexiko i samarbete med Världskulturmuseet. Två av filmerna som visas är La Vocera av Luciana Kaplan och Mesquites hjärta av Ana Laura Calderón. Det blir också en förhandsvisning av filmen Marschen mot Rom av Mark Cousins. Den följs upp med ett samtal mellan Sanjin Pejkovic, skribent och filmvetare och Beatrice P. Garcia, filmare.

Inspirera unga

MRF arbetar aktivt för att inspirera unga att tro på sig själva, att deras röster betyder något och att de kan förändra samhället. Filmfestivalen i västra Sverige arrangeras av Filmcentrum och finansieras bland annat av Göteborgs Stad socialförvaltningen Centrum, kulturförvaltningen, Västra Götalandsregionens kulturnämnd och Levande historia i Göteborg. Det är fri entré till alla visningar.