Uppgraderad till digital biograf. När 36:e Göteborg international film festival öppnar på fredag är den större än någonsin med närmare 500 filmer från 84 länder. I år kan festivalbesökarna för första gången se filmer på Frölunda kulturhus. Även Stenhammarsalen i Konserthuset och Stora teatern är nya för i år.

Arbetet med att digitalisera Frölunda kulturhus biografutrustning pågick under förra våren och sommaren.

– Det var ett stort och kostsamt arbete att digitalisera bion, men en nödvändighet. Numera släpps många filmer enbart i digitaliserat format, 35-millimeters är på väg bort, säger Britta Andersson, kulturproducent på Frölunda kulturhus.

Ny visningsplats på festivalen
Uppgraderingen var också en förutsättning för att vara med på filmfestivalen – Frölunda kulturhus är en av de nya visningsplatserna i årets festival som pågår mellan 25 januari och 4 februari.

– Vi visar filmer under alla festivaldagar, från morgon till midnatt, säger Britta Andersson.

Med Frölunda kulturhus som visningsplats utvidgas filmfestivalens geografiska täckning.

Frölundabion hamnar på filmkartan
– Det är en chans för festivalen att nå ny publik, Västra Frölunda är ett stort upptagningsområde. Förhoppningsvis innebär det också att många nya besökare hittar hit, säger Britta Andersson.

Under de elva dagar som festivalen pågår tar den ordinarie bioverksamheten på kulturhuset paus.

Årets upplaga av filmfestivalen innehåller drygt 1.000 visningar av närmare 500 filmer på sammanlagt 23 visningsplatser, de allra flesta belägna i centrala Göteborg. Förutom Frölunda kulturhus är Stenhammarsalen i Konserthuset och Stora teatern nya för i år.