Både för stora och små. Nästa vecka invigs Göteborgs filmfestival av kulturminister Alice Bah Kuhnke. Men redan nu pågår Lilla filmfestivalen, på bland annat Angereds Bio i Blå Stället och Frölundabion i Frölunda kulturhus.

Göteborgs Lilla filmfestival föddes barnkulturåret 2012 och har snabbt blivit en populär ”uppvärmare” inför den stora festivalen. Nu är det alltså dags för fjärde upplagan och Frölunda kulturhus är i år med på ”Lilla” för första gången.

Pingviner och cirkus
– Vi är jätteglada, det ska bli mycket spännande att se hur filmerna tas emot, säger Per Nyman, kulturproducent på Frölunda kulturhus.

– Vi satsar mycket på barn och barnkultur, det är ett av våra huvudområden. Barnen är viktiga.

Lilla Filmfestivalen invigdes på torsdagen och pågår till söndag 18 januari. På Frölundabion visas den indiska Fortet, svenska Pelé Pingvin kommer till stan samt Morgan Allings nya film Cirkus Imago, en chans på miljonen.

Angereds Bio i Blå Stället visar fyra filmer, de två japanska Giovannis ö och Akane och vuxenviruset, dessutom Pelé Pingvin kommer till stan och den brasilianska Pojken och världen.

Extra besökare
Frölundabion visar sedan 32 filmer i den ”stora” festivalen, med fokus på helgerna. De här dagarna innebär extra mycket folk i Frölunda kulturhus.

– Ja, många hittar vår egen bio, Frölundabion, som drivs av en Folkets Bio-förening och som har väldigt bra beläggning, även när det inte är festival. Man får vara ute i god tid om man ska se filmer här, säger Per Nyman.

Många biobesökare tar med sig ett månadsprogram och hittar kanske till några av kulturhusets övriga arrangemang.

– Förutom att vi är jätteglada att få vara en del av filmfestivalen, är det viktigt att nya besökare hittar hit, att de som bor ute i väster hittar till oss, säger Per Nyman.