Människor emellan för sjätte året. I samband med West Pride anordnar Örgryte-Härlanda återigen hbtq-dagar för seniorer. Onsdag 7 juni föreläser Arne Nilsson om hur det var att växa upp som blivande bög i Göteborg under efterkrigstiden.

Det är sjätte året i rad som Örgryte-Härlanda anordnar hbtq-dagarna för seniorer Människor emellan. Seniorer – i hela staden – är välkomna. Även intresserad personal i mån av plats.

– Det är viktigt att lyfta hbtq-frågorna för den här åldersgruppen också. Det är ett ämne som väcker nyfikenhet hos den äldre generationen. Vi får väldigt positiv respons och efter så här många år ses dagarna som något självklart, säger Emma Nilsson, äldrekonsulent i stadsdelen.

Berättar utifrån självbiografi
De personliga berättelserna brukar uppskattas på hbtq-dagarna. I år kommer Arne Nilsson, docent i sociologi, till Kaggeledshusets samlingssal och pratar utifrån sin självbiografiska bok Bög i folkhemmet, som kom ut i slutet av 2016. Arne Nilsson, född 1948, har tidigare skrivit böcker om homoliv i Göteborg och på amerikabåtarna under decennierna kring mitten av 1900-talet.

– Han berättar om sin klassresa – från arbetargrabb till att läsa på universitetet. Och om att växa upp som homo i Göteborg. Hur man till exempel inte vågade träffas på offentliga platser, säger Emma Nilsson.

Populär film visas igen
8 juni visas den verklighetsbaserade, engelska feel-good filmen Pride på Dicksons Hus på Danska Vägen. Filmen utspelar sig 1984 när Margret Thatcher sitter vid makten och det pågår gruvstrejk i landet. En grupp gayaktivister bestämmer sig för att stötta arbetarna och samlar ihop pengar till deras fackförening.

– Filmen visades även förra året och var väldigt uppskattad, så efter önskemål visar vi den igen.

Under dagarna kommer även Annika Lilleberg, utvecklingsledare i Örgryte-Härlanda, att prata om hur förvaltningen arbetat med frågor kring normmedvetenhet och diskrimineringsgrunder med fokus på hbtq.

Det är fri entré under hbtq-dagarna. Ingen föranmälan krävs till aktiviteterna men platserna är begränsade.