Intresse som förenar. Det är inte bara i centrala Göteborg som det blir filmfestival i slutet av januari. I Örgryte-Härlanda arrangeras en minifestival där film kan skapa möten över generationsgränser.

– Film har en förmåga att på ett enkelt sätt förena alla åldrar och festivalen är startskottet på vårt generationsöverbryggande arbete, säger Linda Broberg som är äldrekonsulent i Örgryte-Härlanda.

Hon arbetar på hälsofrämjande- och förebyggandeenheten som arrangerar filmfestivalen tillsammans med stadsdelens fritidsenhet.

Linda Broberg, äldrekonsulent i stadsdelen Örgryte-Härlanda.

– Alla är välkomna! Tanken är att låta ett gemensamt intresse för film vara det som för samman besökarna och inte deras ålder.

Vill inspirera till flera aktiviteter
Festivalen kommer visa den kritikerrosade filmen ”Bergman – ett år av liv”. Programmet innehåller även två presentationer av filmprojekt inom staden som båda arbetar generationsöverskridande. Det är Filmfabriken Göteborg där ungdomar och äldre gör film tillsammans och Filmgruppen Gemenskap med nyanlända ungdomarna som får lära sig filmproduktion och där även seniorer deltagit i projektet.

– Vi vill visa på vad man kan göra tillsammans och förhoppningen är att det kan inspirera besökarna att komma med egna förslag på verksamheter och aktiviteter som vi kan arrangera.

Måslättnigne är att skapa naturliga mötesplatser där alla känner sig välkomna.

– Förr umgicks man alla åldrar tillsammans, idag råder det skarpa gränser mellan generationerna. Men vi har mycket att ge och få av varandra. Erfarenheter och kunskap. Och det i sin tur motverkar fördomar och rädsla och skapar trygghet, säger Linda Broberg.

Filmfestivalen äger rum lördagen den 26 januari klockan 11.00-14.30 på Kålltorps fritidsgård.