Allmänheten välkommen kvällstid. Den här veckan pågår MRF – Filmfestival för mänskliga rättigheter med filmvisningar, föreläsningar och samtal på temat. Målgruppen är framför allt skolungdomar på gymnasiet.
Filmfestivalen för mänskliga rättigheter anordnas för 16:e året. Biografer över hela staden kommer att visa filmer med efterföljande samtal. Bergakungen är huvudspelplatsen för festivalen där merparten av årets filmer visas.
Totalt blir det 40 visningar under festivalen mellan den 19 och 23 november. Övriga spelplatser är Frölunda kulturhus, Kortedala bibliotek, Lindholmens gymnasieområde och Kulturhuset Blå Stället/Angereds bio. Ny spelplats för i år är Biskopsgården där det blir filmvisning på Biskopsgårdens bibliotek och Bygglekplatsen
– På Bygglekplatsen riktar vi oss mot lite mindre barn. Där får de måla och vara kreativa efter filmen, säger Karin Frennemo, kulturföreningen Filmcentrum, som arrangerar filmdagarna.
Målgruppen för filmfestivalen är annars främst gymnasieungdomar. Även Folkhögskolor och högstadieklasser brukar komma.
– I år är hälften av alla visningar fullbokade. Det är ett bra intresse, säger Karin Frennemo.
Kenyanskt drama om cancersjuk flicka
FN:s deklaration för mänskliga rättigheter fyller 70 år i år och arrangörerna vill att ungdomarna ska reflektera över denna lite extra i år.
– Vi har försökt koppla filmerna ännu mer till detta än vanliga år.
En av filmerna som visas är Supa Modo, ett kenyanskt drama och den nioåriga flickan Jo som är döende i cancer.
– Familjen och hela byn hjälps åt för att göra hennes sista tid så fin som möjligt. Det är en väldigt fin film, säger Karin Frennemo som även lyfter fram filmen En fantastisk kvinna som handlar om en ung transkvinna i Santiago de Chile.
– Dessa filmer har allmänheten chans att se, eftersom de visas kvällstid då vi öppnar upp för fler än skolklasser.
Egna upplevelser av hedersförtryck
Alla filmer följs av ett samtal. Några av samtalsledarna är Nora Adin, som pratar om egna upplevelser av hedersförtryck, och Teysir Subhi, opinionsbildare och lärare, som kommer att diskutera rasism efter filmen BlacKkKlansman.
MRF-Filmfestival finansieras av bland annat av Göteborgs Stad Social resursförvaltning, Göteborgs Stad Kultur och Västra Götalandsregionens kulturnämnd.
MRF har under de senaste åren vuxit och arrangeras nu även i Österåker, Östersund, Kungälv, Uddevalla, Mellerud och Alingsås.
Filmvisningarna är kostnadsfria.