Visningar för skolor och allmänhet. Sexsnackande pensionärer, attraktion mellan utlevande kvinnor i Iran och rykande satir med det lesbiska rockbandet Dyke hard. Festivalen West Pride smygstartar den 1-2 juni på Blå stället, med filmer som väcker tankar och provocerar.

West Pride-festivalen drar igång 10 juni, med mängder av arrangemang runt om i Göteborg. I Angered sker en smygstart redan måndag 1 juni. Under två dagar visas fem filmer. Alla är välkomna, men fyra av visningarna riktar sig framförallt till högstadie- respektive gymnasieelever.

– Vi har lagt arrangemanget lite före West Pride, för att få med skolelever innan de går på ledighet, säger Anni-Frid Frisk, producent på Kulturhuset Blå stället.

Äldre och sexualitet
Filmfestivalen inleds klockan elva måndag 1 juni med gratis fika, i samband med filmen Elvakaffe.

33CA.jpg
– Den handlar om fyra äldre damer som träffas på elvakaffe och pratar om sex. Den ska vara ganska provocerande och jättebra.

Direkt därefter visas Regnbågens sång, en dokumentär där fem äldre hbtq-personer berättar om händelser som påverkat deras liv. Filmerna följs av ett eftersnack där publiken får chans att samtala med inbjudna gäster, däribland Nils Weijdegård som själv medverkar i Regnbågens sång.

Både gymnasieelever och seniorer i stadsdelen kommer bjudas in till visningen, berättar Anni-Frid Frisk.

– Det finns ett stigma kring äldre människor och sexualitet. Men vi hoppas kunna lyfta de här frågorna över generationsgränserna.

Kärlek i Åmål och Teheran
Under tisdagen visas tre filmer. Dagens inleds med den svenska ungdomsklassikern Fucking Åmål, om småstadstristess och kärlek mellan tjejer. Sedan visas den iranska filmen Förbjuden kärlek. Den gestaltar hur två unga tjejer i Teheran utforskar sin sexualitet och prövar gränser, omgivna av ett strikt religiöst samhälle.

Sist ut, 17.30 på tisdagen, är Dyke hard. Filmen hade premiär under våren och är en sprudlande satir i högt tempo. Den handlar om ett lesbiskt rockband på väg till en musiktävling, och de många märkliga möten som inträffar på vägen.
Samtliga visningar följs av ett eftersnack lett av samtalsledare.

– Det är viktigt att få en chans att reflektera när man ser filmer som berör så viktiga ämnen som hbtq-frågor är. Alla filmer är normkritiska, och jag tror att det kan väcka känslor. Då är det viktigt att ta upp de trådarna efteråt.

Filmfestivalen är ett samarbete mellan Kulturhuset Blå Stället och SDF Angered genom bland annat Guts och äldreomsorgen/träffpunkterna i Angered. Dessutom medverkar Angereds bio Angereds församling, Svenska Kyrkan och föreningen GIA, Gays in Angered.