Den 27:e upplagan av Göteborg Film Festival förbereds just nu för fullt. Den 23 januari startar projektorerna, men innan dess ska filmer från hela världen bjudas in till programmet. Och smygstarten sker före jul med en visning av ”Rude boy” om punkbandet the Clash.

– Vi håller just nu på att planera för en rad olika teman, säger Åsa Larsson som är pressansvarig på festivalen. Det blir nog sydamerikansk och italiensk film, och som vanligt en bred blick på det som normalt inte dyker upp på film och TV…

400 filmer

Så här tidigt i december är det alltså svårt att säga exakt vad som kommer att dyka upp på de drygt tio biografer som visar festivalens filmer. Men att det kommer att röra sig om runt 400 filmer, är Åsa Larsson övertygad om.

Just nu består festivalorganisationen av fem helårsanställda som blir 30 innan festivalen startar, och som ökar till hela 380 under den dryga vecka då festivalen genomförs.

Volontärer välkomna

– Du kan fortfarande anmäla ditt intresse om du vill bli volontär under festivalen, säger Åsa Larsson.

Redan den 22 december smygs festivalen igång med en visning av ”Rude Boy”, som handlar om en missanpassad ung man som börjar arbeta för punkbandet the Clash.

Vållar problem

Den 10 januari släpps festivalprogrammet, och klockan 12 samma dag öppnar biljettkassan på Draken och biljettförsäljningen på Internet.

Filmfestivalen – som faktiskt bara fyller 26 år i år, det 13:e året hoppade man helt sonika över – vållar numera problem på stadens arbetsplatser; filmälskarna propsar på att få ta ut semester under den tid festivalen pågår.

Bra med flera festivaler

– Självklart att du ska gå, tycker Åsa Larsson. Det är för det första en chans att se filmer som du aldrig får se i vanliga fall. För det andra erbjuder filmfestivalen glimtar andra kulturer och möjligheten att träffa regissörer och andra filmarbetare. Och för det tredje har vi ett stort seminarieprogram som knyter i hop hela påsen, du får en bakgrund till filmerna i ett vidare perspektiv

Att Stockholm startat en egen filmfestival anser man i Göteborg bara är bra.

– Det ökar intresset för film.