Poetisk film med nyskriven musik. Ett års filmskapande av ett 70-tal elever och lärare på Kulturskolan Majorna-Linné har resulterat i Linnéa – en magisk resa genom Linnéstaden. Filmen har urpremiär den 29 september på Bio Capitol.

Filmens huvudperson Linnéa utforskar Linnéstadens stadsbild, hittar en magisk taktpinne och upptäcker att hon plötsligt kan förvandla miljöerna. Det är en film med dans, musik och poetiska reflektioner över en stadsdel.

Filmprojektet startade som ett sätt att korsbefrukta Kulturskolans olika uttrycksmedel.

– Från att tidigare ha varit en traditionell kommunal musikskola omfattas den nu av många olika kulturformer. Idén med filmen var att få igång ett gränsöverskridande samarbete. Film är ett media som kan rymma både drama, dans, bildskapande och musik, säger Pia Ask, enhetschef på Kulturskolan Majorna-Linné.

Film bidrar till samarbete
Ett tiotal lärare har tillsammans skrivit manus och musik till filmen. Ett 60-tal elever medverkar på olika sätt, som filmare, dansare eller musiker.

När arbetet med filmen startade hösten 2010 var det inom ramen för stadsdelen Linnéstaden, och Kulturskolan fick utvecklingsstöd från Kulturförvaltningen för att genomföra projektet. Under arbetets gång har stadsdelen slagit ihop med Majorna och den ”nya” Kulturskolan Majorna-Linné har omkring 750 elever.

– Bara en liten del av kulturskolan har varit involverat i filmprojektet, men det har satt igång ett viktigt samarbete, säger Pia Ask.

Filmen Linnéa har premiär den 29 september 18.30 på Bio Capitol. På premiärkvällen bjuds det också på livemusik av Kulturskolans stråkelever.