Skolbarnens egna filmer visas. På morgonen den 27 april slås portarna upp till biografen Draken vid Järntorget. Med spänd förväntan kommer massor av unga filmarbetare att kliva uppför den långa trappan och ta plats i den stora salongen. Det är dags för årets final i Drömskolan.

Nästan alla barn och ungdomar gillar att titta på film. Där finns allt man kan tänka sig, och dessutom en hel del man nästan inte ens kan tänka sig; Drömscenarier.
Ändå har det länge varit svårt för barn och unga att själva ta plats i filmens underbara värld. Att själva försöka skapa en film.

Filmkonsten har flyttat fram positionerna i skolan
Det var mot den bakgrunden kulturförvaltningen, skolorna och regionen 2009 tog initiativ till den första upplagan av Drömskolan.

292E.jpg
– Film prioriteras ofta dåligt av skolan trots att alla undersökningar visar att barn och unga gärna vill ha mer film, säger Annica Sjögren som är skolbiosamordnare på kulturförvaltningen.

Under de senaste åren har filmkonsten flyttat fram sina positioner inom skolans värld – mycket tack vare Drömskolan som med hjälp av filmarbetare och engagerade lärare gett elever chansen att försöka forma sina egna treminutersfilmer.

Festkänsla i salongen
I Drömskolan har utmaningen varit att presentera rörliga och spännande bilder kring hur en skola skulle kunna se ut. Vad skulle kunna hända där?

I år har sju stadsdelar med deltagare från årskurs två upp till årskurs åtta deltagit. Och på onsdag kommer tio utvalda finalfilmer att presenteras på Drakens stora duk.

– Vi ska försöka skapa festkänsla i salongen, säger, Annica Sjögren som är nöjd med att få använda stadens paradsalong som ram för den tredje finalen.

Konferencier Mie Svennberg kommer att se till att filmmakarna får välförtjänt uppmärksamhet och att inramningen blir så som den anstår en filmfest.