Var med och rösta fram vinnaren. 70 låtar har blivit sju. Finalbidragen som tävlar om att bli signaturmelodi för stadens 400-årsjubileum är utvalda. Nu är det upp till oss göteborgarna att välja den låt som bäst gör staden rättvisa.

Lyssna och rösta: De sju finalbidragen

Iförd hatt som för tankarna till Gustav II Adolf presenterar Mia Samuelsson, konstnärlig ledare för Göteborgs 400-årsjubileum, de sju finalbidragen i tävlingen som ska ge staden en egen låt.

Bland finalisterna finns både amatörer och etablerade musiker som Arvingarna. Och just Arvingarna ser sig gärna som ambassadörer för Göteborg.

– Det går ju inte att ta miste på var vi kommer ifrån och vi förknippas gärna med Göteborg, säger Casper Janebrink.

– Vi är grymt stolta över vår hemstad. När vi turnerar runt i Sverige får vi bara positiva kommentarer om att vi är göteborgare, säger Lars Larsson, också han från Arvingarna.

Musikdebutant
Katarina Hemlin, som gör musikerdebut med sitt bidrag, skriver om sin hemstad i låten ”Vi vill leva, vi vill dö i Göteborg”.

– Jag har velat fånga känslan jag får när jag har varit bortrest, tar vagnen och oavsett var jag hamnar känns det rätt, säger hon.

Katarina lämnade in sitt bidrag till tävlingen för att hon behövde en kreativ utmaning och ett mål.

– Jag är 20 år och i något sorts vägskäl och kände att jag behöver ett kreativt mål att fokusera på. Så jag googlade lite, tittade på några novelltävlingar, men fastade till slut för den här tävlingen – att skriva en låt för Göteborg. Mitt mål fick bli att lämna in ett bidrag. Nu känns det väldigt konstigt när jag blivit uttagen till final, för när jag skrev låten tänkte jag inte på att den kommer att lyssnas på av andra.

Så ska vinnande låten användas
Och om Katarinas låt vinner kommer den inte bara att lyssnas på, utan troligtvis också sjungas. Mia Samuelsson berättar att den vinnande låten bland annat kommer att användas på sociala medier, till filmklipp och kanske till och med vid framtida födelsedagar.

– Vi hoppas att göteborgarna ska vilja lära sig texten och sjunga allsång, säger hon.

Det är inte första gången Göteborg får en egen födelsedagslåt. När staden firade 350-årsjubileum 1971 skrev Lasse Dahlquist ”Du är välkommen till Göteborg”.

Den här gången var det inte mindre än 70 bidrag som aspirerade om att bli det nya soundtracket. En jury med musikexperter har gallrat och nu är det alltså sju bidrag kvar. Vinnaren kommer att utses av både en jury och av göteborgarna som står för hälften av rösterna. För att rösta behöver du ett Facebook-konto och varje konto har en röst.

Jakten på Göteborgs signaturmelodin är en del av innovationstävlingen Brewhouse award och vinnaren kommer att avslöjas på Brewhouse i Gårda den 31 januari.

Oavsett hur det går för Katarina Hemlin har hennes bidrag redan gett henne en efterlängtad riktning.

– Jag har sökt till Umeå universitet för att gå en kurs i skapande musik, säger hon.