Sari Airolas barnboksillustrationer på konstmuseet, stadsbibliotekets Runeberg-utställning och svensk-finskt foto på stadsmuseet är tre av de kulturella inslagen på årets blåvita vecka som inleds på söndag. Den svenskfinska vänskapsveckan kulminerar med Finnkampen på Ullevi helgen efter.

”Finland-Sverige/Sverige-Finland 3-3” heter fotoutställningen på stadsmuseet där tre svenska och tre finska fotografer har fotograferat sina grannländer.

Premiärvisning av EM-maskoten

Förutom på museerna kommer det blåvita temat att synas på en utställning i Nordstan, på en rad musikarrangemang i Trädgårdsföreningen och även på akvarellmuseet i Skärhamn på Tjörn.

Den korsordsintresserade kan lösa Göteborgsmusikens svensk-finska musikkryss i Kronhuset. Det fullständiga programmet för hela veckan finns på länken nedan.

Blåvita veckan pågår från söndag den 29 augusti till och med helgen 4-5 september när Finnkampen avgörs på Ullevi. På Finnkampens första dag ska också den officiella maskoten för friidrotts-EM 2006 visas upp för första gången. Då släpps också de första EM-biljetterna.

Ännu större nästa år

Blåvita veckan som vill förena svensk och finsk idrott, kultur och näringsliv kom till i samband med Finnkampen 1999 och arrangeras i år för tredje gången. Nästa år lovar arrangörerna att Blåvita veckan blir ännu större, i samband med att det då är designåret.

Bakom arrangemanget står Business Region Göteborg, Finlands konsulat, Got Event, Göteborg & Co, Göteborgs stadsmuseum och Svenska Friidrottsförbundet