Integration i välbesökt nätverk. Förra gången var det grekiskt, till helgen är det finskt. I nätverket ”Att åldras tillsammans” turas seniorerna om att bjuda på trivselträffar. På lördag står finsk tango på programmet.

Nätverket har varit gång sedan 2004 och sedan dess har många träffar ordnats, där pensionärsföreningar bjuder på sin egen mat, musik, kultur – och sig själva.

– Det brukar komma 100–150 personer, sällan mindre än ett 80-tal. Målet är att öka samhörigheten och integrationen i Göteborg, säger Nélida Becerra, projektledare på Senior Göteborg.

Sima och memma
På lördag 4 maj är det alltså finska föreningar som står för trivselarrangemangen och bjuder på finsk kultur i olika former. Träffen hålls i Backa Folkets hus från kl 15 till 19.

Då kan man till exempel få smaka på sima, en dryck som bryggs på apelsiner, citroner, socker och jäst och traditionellt dricks runt 1 maj. På menyn finns också den finska desserten memma, som görs på rågmjöl, rågmalt och sirap och som brukar ätas med mjölk, grädde eller glass.

Finsk tango
På träffen får deltagarna också information om lagen om nationella minoriteter och vad det innebär att Göteborg numera är finskt förvaltningsområde.

Dagen avslutas med att föreningen ”Får jag lov” lär ut finsk tango. Sedan fortsätter den sociala samvaron i dansens turer så länge man har lust och orkar.