Textas på svenska. Tänk dig att vatten är en bristvara och att norra Finland har blivit en av få säkra platser att leva på. Tänk dig att militären övervakar allt och att du tvingas välja mellan säkerhet och strid, mellan kunskap och makt. Den 25 januari spelas föreställningen Ur vattnets minne – Veden muistista på Folkteatern i Göteborg

Ur vattnets minne – Veden muistista är en dramatisering av romanen Teemestarin kirja (Memory of Water) av Emmi Itärantas, som kom ut 2012. Föreställningen utspelar sig i en värld där en global katastrof har gjort vatten till en bristvara och militären övervakar och reglerar både vattenanvändningen och människorna. Norra Finland är en av få säkra platser att leva på och där bor föreställningens huvudperson Noria Kaitio med sina föräldrar.

– Jag tycker att det känns väldigt spännande att kunna erbjuda den här föreställningen. Romanen den baseras på har fått väldigt stor uppmärksamhet internationellt, berättar Mathilda Adolfsson Näslund, ordförande i Göteborgs teaterförening.

Föreställningen spelas på finska med svensk text. En ovanlig företeelse i Göteborg och Göteborgs teaterförening nöjda med att kunna erbjuda stadens finsktalande medborgare en föreställning på deras språk. Men självklart är alla välkomna – oavsett språkkunskaper.

– Föreställningen textas på svenska så att alla kan förstå. Men att se en föreställning på ett språk man inte kan ger en extra dimension tycker jag. Det är som att man skärper till alla andra sinnen och fokuserar på upplevelsen på ett annat sätt.