Fredag 17 juni. Hisingsfestivalen är tillbaka. I år som en festlig start på sommarlovet. Bananpiren kommer att fyllas med underhållning, happenings och ungdomar mellan 13 och 20 år. Portarna öppnas klockan 18.

Senaste gången Hisingsfestivalen ägde rum var sommaren 2019. Då som en avslutning på sommarlovet. Nu gör den comeback igen efter alla coronarestriktioner.

– Vi känner att det blir enklare att organisera när den ligger i juni och så tycker vi att det blir ett tydligt infirande av sommarlovet så här. Huvudmålgruppen är våra ungdomar på Hisingen men vi ser det som ett bra tillfälle för ungdomar över hela staden att mötas, så alla är välkomna, säger Klara Wettre, ungdomskonsulent i Fritid Hisingen.

Kort planeringstid

Ungdomar har fått lämna åsikter på vad de önskat på festivalen och det har funnit en stor lyhördhet från de ungdomsledare som planerat. Däremot har ungdomarna inte funnits med i projektgruppen denna gång eftersom planeringstiden varit förhållandevis kort.

– Det har funnits en osäkerhet på grund av pandemin om vi skulle kunna ha festivalen eller ej så vi har bara haft ett halvår på oss. Men vi hoppas att evenemanget blir återkommande och då ser vi framför oss att ungdomar får ta större plats i planeringen.

Kända artister och lokala förmågor

Under kvällen kommer besökarna bland annat att få se hiphopartisten Ricky Rich, sångerskan Lovad, som deltog i Melodifestivalen 2021, och DJ-duon Sharks.

– Även flera av våra lokala förmågor – ungdomar från våra fritidsgårdar på Hisingen – kommer att uppträda. Allt äger rum på en scen, så det blir ett gediget scenschema, säger Klara Wettre.

Förutom uppträdanden blir det andra kringaktiviteter på Bananpiren. BK Häcken kommer att hålla i fotbollsaktiviteter, ambassadörer från MBU, Människan bakom uniformen, kommer att finnas på plats, och det blir flera demokratiaktiviteter för att uppmärksamma valåret.

– Det kommer att finnas food trucks för den som vill köpa något att äta, säger Klara Wettre.

Trygghetsfrämjande personer på plats

Tjejjouren Lex Femme finns på plats utifrån sitt arbete och perspektiv för att det ska bli en trygg kväll. Dessutom kommer många fältare och andra trygghetsfrämjande personer att röra sig på festivalområdet.

Det finns tillstånd för 2 500 personer på festivalområdet denna kväll och det gäller alltså att inte dyka upp för sent. Alla som är mellan 13 och 20 år är välkomna. Föräldrar, andra vuxna och äldre ungdomar får hitta på något annat denna kväll.

– Jag kan tänka mig att en del föräldrar skulle vilja vara på plats och hålla koll på sitt barn, men då tar dessa en plats för en ungdom. Vi vuxna som är i tjänst ser till att det går rätt till under kvällen.

Evenemanget är drogfritt och för att uppmuntra besökarna till det finns en tävling vid entrén där det gäller att blåsa grönt. Fina priser finns.

Hisingsfestivalen pågår från klockan 18 till midnatt.