Picknickfestival, medborgarceremoni och folkdans. Sveriges nationaldag den 6 juni firas på flera håll i Göteborg. Ta med filten till picknickfestivalen på Apslätten eller Svarte Mosse, välkomna över 3700 nya göteborgare i Slottsskogen eller var med och hissa flaggan på Hammarkulletorget.

Det blir som vanligt ett traditionsenligt firande i Göteborg. Ett etablerat inslag är den högtidliga medborgarceremonin vid Stora dammen i Slottsskogen mellan 11-13.30. I år välkomnas 3715 nya göteborgare som fick svenskt medlemskap under 2013.

Efter ceremonin bjuds på fika i gröngräset med underhållning av artisterna Stefan Andersson och Caroline Wennergren, Folkdansringen Göteborg och Göteborgs Musikkår. Dessutom ansiktsmålning, jonglörer och ett aktivitetstält för barn.

Folkdans och klengås
Ett stenkast därifrån, vid Gräfsnäsgården, pågår programmet fram till 17. Här blir det dansuppvisningar, danstillfällen, konserter och visning av svenska folkdräkter. Fika finns till försäljning och man kan köpa lotter i hantverkslotteriet eller pröva på att slöjda.

Även Hallandsgården och Dalslandsgården har öppet med kaffeservering mellan 11 och 15. Vid Dalslandsgården kan man få dalsländsk klengås till kaffet.

Mellan 14 och 15.30 håller Göteborgs Symfoniker sin årliga gratiskonsert på ängen nedanför Björngårdsvillan.

Krama en främling
På Apslätten i Kålltorp och vid Svarte Mosse på Hisingen äger årets picknickfestival rum mellan 11 och 21. Nytt för i år är att festivalen är krammärkt, ett koncept som innebär att värdeorden mångfald och gemenskap förmedlas genom kramar. På plats finns ett kramtält med möjlighet att dela en kram med en främling. Kramarna räknas och målet är att samla så många kramar som möjligt.

På Hammarkulletorget blir det firande med aktiviteter för hela familjen mellan 14 och 17.Förutom traditionell flagghissning och folkdansuppvisning blir det barnföreställning och musikunderhållning med Mjörnsextetten och Simone Moreno.