”Nu är det kanonläge att vara utomhus”. Valborg står för dörren och många vill fira in våren. Samtidigt är smittspridning fortfarande hög i Göteborg. Rådet från park− och naturförvaltingens direktör Linda Nygren är att utforska det egna närområdet: ”Göteborg har mängder av fina parker och grönområden där man kan fira i små grupper och med stort avstånd”.

Linda Nygren.

I år är de traditionella valborgsfirandena i bland annat Trädgårdsföreningen och Slottsskogen inställda. På grund av den höga smittspridningen av covid−19 bör vi undvika platser med risk för trängsel på valborg, som till exempel Slottsskogen, Trädgårdsföreningen, Kungsparken och Vasaparken. Men det betyder inte att det privata firandet i mindre format måste ställas in.

”Det finns gott om plats för alla”

− Vi har vi mycket att fira nu. Vaccinationsprocessen går fort framåt och våren är äntligen här. Dessutom är det en jättefin tid på året att vara utomhus, säger Linda Nygren.

Så länge vi umgås i små grupper med människor vi normalt träffar och håller avstånd menar hon att vi kan ta tillfället i akt att ta oss ut i naturen.

− Det finns gott om plats för alla i stadens många parker, grönområden och naturreservat.  I stället för att åka in till centrala stan på valborg är det en utmärkt möjlighet att upptäcka ett nytt område i din egen närhet. Ta med picknik−korgen och glöm inte att ta hand om ditt skräp.

Linda Nygren slår ett extra slag för stadens 24 friluftsbad.

− De kan du besöka även när det inte är badväder. Där finns ofta en grillplats, lekplats och fin utsikt.

Förbud är möjlig åtgärd

Genom ett nytt beslut i kommunfullmäktige har kommunen numera möjlighet att fatta beslut om förbud att vistas på vissa platser i Göteborg där det finns stor risk för trängsel. Förhoppningen är dock att kunna undvika ett sådan beslut genom att alla tar ansvar och följer restriktionerna.

− Vi är på upploppet nu och vill inte landa på målsnöret. Låt oss visa omsorg om varandra och hålla avstånd, säger Linda Nygren.

Själv planerar hon att ta med en släktning till Långedrag på valborgshelgen.

− Där kan man sitta och filosofera och bara titta på båtar i timmar.