”Utmärkt tillfälle att upptäcka ett nytt grönområde” Valborgsfirandena i Slottsskogen och Trädgårdsföreningen är inställda på grund av covid−19.  Men det betyder inte att du måste låta bli att fira vårens ankomst. ”Håll avstånd och ut och njut av ett grönområde där du bor” är rådet från park– och naturförvaltningens direktör Linda Nygren.

Linda Nygren, förvaltningsdirektör på park- och naturförvaltningen.

Göteborg har tolv stadsparker, 40 stadsdelsparker och 30 naturområden. Den här speciella våren när valborgsfirandet är inställt och vi måste vara extra måna om varandra tipsar park – och naturförvaltningens direktör Linda Nygren om ett besök i en park där du bor.

− Det är ett utmärkt tillfälle att upptäcka ett grönområde i din närhet. Om vi väljer bort de största stadsparkerna där det lätt blir folksamlingar, håller avstånd och träffas i mindre grupper kan vi fortfarande fira en fin valborg, säger hon.

Fler sittplatser ska öka avståndet

Inför valborgsmässoafton har park− och naturförvaltningen vidtagit åtgärder för att minska smittrisken i stadens parker. Bland annat har man satt ut ett 40−tal stolar och ett 30−tal bord. Skyltar informerar om covid−19 och uppmanar besökare att slänga sitt skräp.

− Nu är det viktigare än någonsin att alla tar med sig sitt skräp och slänger det, säger Linda Nygren.

Precis som andra år har beredskapen inför valborg även stärkts genom samarbeten med de olika stadsdelarna, polis och sociala myndigheter. Trots att alla valborgsevenemang är inställda är bemanningen i parkerna ungefär densamma som vid ett evenemang.

Linda Nygren berättar att göteborgarna har börjat använda stadens parker och naturområden mer sedan covid-19-pandemin bröt ut.

− Vi är jätteglada att folk hittar ut och att de utnyttjar områdena till fler saker. Man tränar, tar med lunchlådan och träffar vänner. Jag hoppas att folk behåller den vanan även när den här tiden är över, säger hon.