Första kullen i Sportfiskarnas fiskeskola i Delsjön får den här veckan lära sig lura gäddor med spö, lina och krok. Tredagarskurserna pågår fram till i augusti.

För vissa är fångsten det viktigaste, för andra betyder umgänget och naturen minst lika mycket. Det får ungdomarna i Fiskeskolan i Delsjön i sommar uppleva. Från juni till augusti pågår kurser som lockar både tjejer och killar.

Provar olika tekniker

Och det är också här vid Sportfiskarnas gula föreningshus vid Sjölyckan i Delsjön vi träffar Per Erik Jacobsen, sportfiskare och utbildare.

– För många ungdomar fyller vi en viktig uppgift, inte minst för dem som brinner för fiske men där föräldrarna inte har tid, lust eller kan vara med att dela deras hobby.

På kursen, som pågår tre dagar under en vecka, får de prova olika tekniker, lära sig mer om naturen och känna av glädjen och lusten kring fisket.

604C.jpg
– Alla brukar alla få napp någon gång under vår fiskeperiod. Fångsten, och känslan att vara kung för en dag, är viktig för nybörjare, menar han.

Lockar allt fler

Och sportfiske är något Per-Erik kan. För nog krävs det både erfarenhet och skicklighet att fånga en hälleflundra på 74 kilo. Fast den fångsten skedde i Norge.

I Delsjön får man nöja sig med den mytomspunna gammelgäddan som till och med lär sluka måsar som råkar nudda vattenytan!

Den största fångsten i Fiskeskolans historia är en 12,7- kilos gädda som för några år sedan drogs upp av en ung kille.

I Stora Delsjön kan man också hyra båt av Sportfiskarna och där finns en brygga som underlättar fisket om man är rullstolsburen.

Så marken är beredd för fler sportfiskare, en hobby som lockar allt fler, både bland göteborgare och inflyttade. Portugiser är exempelvis galna i havsfiske. Finnarna gillar att pilka och centraleuropéer att meta.

Gratis för dem under 16

Med tanke på ekonomin är fiske också en sport för alla, även de med tunn plånbok. En bra utrustning kostar omkring 1.500 kronor och inträdet i naturen är ju gratis. För en 100-lapp får man metspö, lina och flöte.

I havet fiskar man fritt men för insjöfiske krävs fiskekort. Det Gula kortet, som det heter, kostar 250 kronor/år för en hel familj och gäller för 57 olika vatten.

För ungdomar under 16 år kostar det inget. Med fiskekortet kan man exempelvis fiska i Delsjöarna, några av Göteborgs bättre fiskevatten. Lycka till!

Fotnot:
Skötsel och underhåll av fiske och fiskevård i många sjöar och vattendrag i Göteborg har överlåtits till Sportfiskarna. Föreningen får bidrag från kommunen för att genomför denna uppgift.

Anmälan och info till Fiskeskolan tel 031- 40 17 40.