Göteborgs Sjöfartsmuseum lockade 99.326 besökare förra året, vilket är en ökning med nästan 15 procent jämfört med 2006. I år firar museet 75-årsjubileum och bjuder alla 75-åringar på fri entré, till bland annat utställningen "Iskalla uppdrag", om svensk polarforskning.
Sjöfartsmuseet invigdes i sin nuvarande byggnad den 14 juli 1933. För att fira tänker museiledningen bjuda på en mängd aktiviteter och överraskningar under 2008. Alla födda 1933 har alltså fri entré hela året, även om jubileet drar igång på allvar i samband med sportlovet.
Polarutställning i samarbete med universitetet
I år är det Internationella Polaråret och den 16 januari öppnar utställningen Iskalla uppdrag – Svensk polarforskning förr och nu. Varför har det ordnats expeditioner till polartrakterna genom tiderna? Hur klarar sig fiskar i minusgradigt vatten? Kommer polarisarna att smälta ned? Och vem äger egentligen polarområdena? Utställningen genomförs i samarbete med Göteborgs universitet.
En föredragsserie hålls i anslutning till utställningen. Bland andra kommer författaren Majgull Axelsson den 5 mars att berätta om sin resa genom Nordvästpassagen med isbrytaren Oden sommaren 2005.
Den 27 februari är det invigning av utställningen, Displacement/Förflyttning, en installation med bilder och röster från evakueringen av svenskar från Libanon sommaren 2006. Den är sammanställd av Rami Hage Obeid, student vid HDK, som själv blev evakuerad.
Populära stadsvandringar fortsätter
Årets stora utställning startar 15 mars och heter Min djuriska park. Här får besökarna möta ett fem meter långt dinosaurieskelett byggt av värmeelement, ormar och alligatorer av gummidäck och fladdermöss tillverkade av paraplyer. Det är konstnären Eric Langert som bjuder på en ovanlig och fantasifull djurpark. Utställningen pågår ända till november och under maj månad visas den av clownen Bobo och vetenskapsmannen Skramle.
Sjöfartsmuseet fortsätter också sina populära stadsvandringar, som nu letar sig till en del nya områden. Under våren besöker man bland annat Lorensbergs villastad där flera av stadens redare bodde förr. Man kan också följa med på vandringar i ”de ökända kvarteren i Nordens Marseille” – Långgatorna.
A ndrées polarexpedition 1897. Foto: Sjöfartsmuseets arkiv