Konstmuseet kan se tillbaka på ett lyckat 2006, med nästan en kvarts miljon besökare. Även Stadsmuseet och Sjöfartsmuseet ökade sin publik jämfört med året innan, tack vare satsningar på nya målgrupper och chansningar som gick hem.

För Konstmuseets del är förklaringen till de fantastiska publiksiffrorna enkel: Picasso.

– Jag var optimist och hoppades på 200.000 besökare under året, men det kom 50.000 till, säger Konstmuseets nöjda chef Birgitta Flensburg, som tack vare succén kunde räkna hem ett ekonomiskt överskott på 766.000 kronor 2006.

Det var andra året i rad som Konstmuseet drog storpublik; 2005 var det Skagen-målarna Marie och P. S. Krøyer som lockade 163.600 besökare.

– Göteborgarna verkar uppskatta de stora, kända konstnärerna, det var likadant några år tidigare när vi visade Carl Larsson, säger Birgitta Flensburg.

Fler till Konsthallen än normalt

Röhsska museet hade en nedgång i publik förra året, till knappt 75.000 besökare, liksom Göteborgs konsthall. I det senare fallet är dock jämförelsen med 2005 orättvis, då Internationella konstbiennalen, som bara arrangeras vartannat år, som vanligt lockade extra många besökare.

I förhållande till mer jämförbara 2004 ökade Konsthallen något, till drygt 34.000 besökare under året.

”Hamnarnas musik” populärt

Sjöfartsmuseet hade också ett bra publikt år 2006, då framförallt ”Hamnarnas musik” med konserter och familjesöndagar bidrog till att locka nästan 90.000 besökare till lokalerna på Karl Johansgatan.

– Vi hade ju 85.000 året innan som kom till piratutställningarna, bara det var fantastiskt. Men det var en mer förväntad framgång, för det är ju alltid spännande med pirater. ”Hamnarnas musik” är mer otraditionell och var mer en chansning som vi var osäkra på hur den skulle tas emot, säger Sjöfartsmuseets chef Anna Rosengren.

Fullt i rummet mitt i natten

Stadsmuseet satsade också på ovanliga grepp i förhoppningen att locka nya grupper, och det var en tanke som gick hem. Totalt kom 168.000 besökare dit under året.

– Under Kulturnatta drog vi på med all vår kraft, hade fri entré och öppet till alla utställningarna till klockan tre på natten, med scener för musik och poetry slam överallt. Det kom 6.000 besökare och 80 procent var ungdomar mellan 14 och 22 år som var där för första gången. Det var som en dröm, som balsam, att se medeltidsutställningen proppfull med ungdomar klockan två på natten! säger Stadsmuseets chef Ingrid Lomfors.

Vild dans på Stadsmuseet

En annan succé under året var som vanligt julmarknaden, som lockade 40.000 besökare.

– Det verkar finnas ett nyväckt intresse för ceremonier, säger Ingrid Lomfors, som annars mest gladdes åt utställningen ”Änna som rock´n roll”, om funktionshindrades förhållande till dansbandsmusik.

– Till vernissagen kom 200 dansbandsälskare, merparten i rullstol, som dansade hej vilt. Då kände man verkligen att det vi gör spelar roll, säger Ingrid Lomfors.