Visningar varje vecka. De arkeologiska utgrävningarna i Gamlestaden är igång igen. Livet i Nya Lödöse fortsätter att utforskas och den som är nyfiken får gärna komma och ta sig en titt. Med bara ett kort uppehåll i sommar blir det visningar varje vecka fram till slutet av september.

Staden Nya Lödöse: Boka guidningar i fält

– Visningarna bokas via vår hemsida. Månadens visningar läggs ut i månadsskiftet och det är ett stort tryck, så platserna tar snabbt slut, säger Christina Toreld, som är projektledare för det publika arbetet vid utgrävningarna.

Nya Lödöses vallgrav
Det är många göteborgare som vill veta mer om stadens föregångare, Nya Lödöse, som mellan åren 1473 och 1527 låg där Gamlestaden ligger och där en ny knutpunkt nu utvecklas.

Max 15 personer per visning
Intresset var stort redan under den arkeologiska undersökningens första etapp för två år sedan.

– Då hade vi också visningar, men inte tillräckligt många. Då försökte vi sprida det vi gjorde genom webb, tidningar och föredrag. Men eftersom det är så spännande att komma och titta satsar vi på fler visningar, två gånger i veckan och max 15 personer per grupp, säger Christina Toreld.

Hon säger att de begränsade grupperna har att göra med Skanskas säkerhetsföreskrifter, eftersom de befinner sig på ett område där det inte bara grävs utan också byggs nytt.

– Alla måste ha hjälm, väst, säkerhetsskor, handskar och skyddsglasögon. Allt kan man låna av oss på plats, men vi kan inte garantera att alla får exakt rätt skostorlek, säger hon.

Trekant mot Göta älv
Årets utgrävningar fokuserar på de västra delarna av staden.

Spelpjäs i glas från 1500-talet– Vi gräver i en stor trekant mot Göta älv och fortsätter arbetet med stadsgårdarna, där borgarna bodde, och som vi hittade vid utgrävningarna 2013. Det handlar om att få veta mer om staden, bostäderna och de människor som bodde här, säger Christina Toreld.

Dessutom har man funnit Nya Lödöses södra begränsning.

– Vi har hittat delar av vallgraven och ett torn som visar att den faktiska gränsen låg här. En muskötkula har också hittats, så det kan ha förekommit vissa gränsstridigheter, säger hon.

Spelpjäs i glas hittad
Ett annat udda och spännande fynd som gjorts i årets utgrävningar är en spelpjäs i glas.

– Den kommer från 1500-talet och tycks hänga ihop med någon form av brädspel. Det ger inblick i fritidsaktiviteterna, att det förekom lek och spel, säger Christina Toreld.

I sommar planerar även Stadsmuseet att ordna visningar och vandringar i området.