"Vi ser det här som ett första steg". Göteborgs Stad öppnar för fler besökare och verksamheter i stadens lokaler för idrott, motion och möten från den 1 juni. Det innebär till exempel att gymmen öppnar och att organiserad inomhusträning för vuxna kan starta igen.

– Det känns väldigt bra att att vi kan öppna eftersom vi haft stängt så länge, säger Emir Slavotic, avdelningschef anläggning, idrotts- och föreningsförvaltningen.

Regeringen har beslutat om lättnader från 1 juni i de nationella rekommendationerna som gäller allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Med anledning av det beslutade idrotts- och föreningsnämndens ordförande Magnus Berntsson (KD) under måndagen att öppna för fler besökare och verksamheter i lokaler för idrott, motion och möten som förvaltningen driver eller hyr ut i Göteborg.

Matcher för vuxna

Det innebär att gym och motionscentrum som varit stängda sedan 31 oktober 2020 öppnar igen. Simhallar, ishallar och idrottshallar öppnar för organiserad träningsverksamhet för alla åldrar. De är fortsatt stängda för allmänheten. Samma lokaler öppnar för matcher/tävlingar för barn födda 2002 eller senare. Bollplaner och friidrottsanläggningar utomhus öppnar för alla.

– Det innebär bland annat att fotbollen kan komma igång igen med träning och matcher för vuxna, säger Emir Slavotic.

Ett första steg

Möteslokaler öppnar för organiserad verksamhet för alla. Sedan tidigare är det bestämt att det ska gå att bada utomhus på Lundbybadet och Lilla Amundöns bad från den 1 juni.

– Det känns att läget i samhället börjar stabilisera sig och vaccineringen är i gång. Vi ser det här som ett första steg mot att kunna öppna upp mer. Vi räknar med att det kommer vara öppet i den här omfattningen under sommaren. Vi kommer att fortsätta att följa myndigheternas rekommendationer, men jag har svårt att tro att de kommer ändra något under sommaren och ta bort fler restriktioner, säger Emir Slavotic.

De restriktioner och rekommendationer som finns ska fortfarande följas från 1 juni när det gäller antalet besökare, deltagare och publik för att undvika trängsel och smittspridning.