Sista anmälningsdag 28 februari. I maj spelas damernas Champions League-final på Gamla Ullevi. Precis som vid alla större idrottsevenemang i staden arbetar Göteborg & Co med olika projekt för att skapa mervärden som varar efter evenemanget. Ett sådant är att få fler kvinnor som fotbollsdomare. I mars kan de tjejer som vill gå nybörjarkurs.

Legacy kallas de effekter som lever kvar efter ett evenemang. Göteborg & Co jobbar alltid med legacyfrågor i samband med stadens stora evenemang.

När det gäller UEFA Women’s Champions League-finalen handlar legacyarbetet bland annat om att tillsammans med Göteborgs Fotbollsförbund öka antalet kvinnor inom fotbollen.

Thomas Walfridsson.

– Ett av initiativen är ”Become a referee”, där målet är att attrahera tjejer och kvinnor att satsa på en karriär som fotbollsdomare, säger Thomas Walfridsson, projektledare på Got Event AB.

Vill ha fler kvinnliga domare i distriktet

Tjejer över 16 år som är intresserade av att bli fotbollsdomare kan nu anmäla sig till en kostnadsfri domarkurs som startar 2 mars.

– Utbildningen pågår under fem tillfällen i mars månad och man blandar teori med praktik såsom regelverk, löpvägar med mera.

Anette Wigerud är eventansvarig på Göteborgs Fotbollsförbund och berättar att distriktet överlag har ganska bra domarkapacitet.

– Men vi vill ha det lite mer jämnt fördelat och därför vänder vi oss till enbart kvinnor med den här kursen, säger hon.

Gensvaret hittills är bra och 18 tjejer har anmält sig. Sista anmälningsdag till domarkursen är 28 februari.

10 000 fler kvinnor målet

Under våren läggs det också fokus på att få fler kvinnliga ledare inom fotbollen och att få fler unga tjejer att börja spela.

– Tanken är även att vi ska ha något som vi kallar för Integration day, som ett litet Gothia cup, där lag över hela staden får mötas och träffas och ha en rolig helg. Det skulle ha ägt rum förra året, men vi fick skjuta upp det på grund av pandemin. Planen just nu är att det kan bli av i slutet av maj eller början av juni. Vi följer utvecklingen och aktuella restriktioner. Vi får avvakta och se helt enkelt, säger Thomas Walfridsson.

Projekten kommer att utvärderas med Göteborgs Fotbollsförbund och Svenska Fotbollförbundet framåt hösten.

– Alla delar ligger under UEFA Women’s Champions League-paraplyet som är en del av Svenska Fotbollförbundets projekt Plus 10 000 där målet är att få 10 000 nya kvinnor och tjejer att engagera sig inom fotbollen.