Räddades ur Lärjeån. Stenstolparna i Angered, som invigs idag tisdag, har fört ett spännande liv runt om i stan, inte bara som betonggrisar och blomsterlådor i Angered, de har rullats som bowlingklot ner i Lärjeån och haft en mycket kort karriär som skulpturer på Sveaplan.

– Men det satte vi stopp för. De tillhör ju Angereds historia och jag är jätteglad att de nu är på plats igen, säger Ulf Moback, landskapsarkitekt på stadsbyggnadskontoret.

Ynglingar rullade ner kloten i Lärjeåns ravin
Idag arbetar han med strategiska frågor kring framtidens klimat. Men på 1980-talet var han på fritidsförvaltningens parkavdelning, som det hette då. Han var distriktsarkitekt för nordöstra Göteborg och reste mycket i Angered; Gårdsten, Trädgårdsgärdet och Titteridamm.

Han minns stenarna mycket väl.

– De togs tillvara vid byggnationen av Angereds centrum i slutet av 70-talet.

Först lades de upp i trädgården vid Gunnareds gård.

– Men då var det några käcka ynglingar som kom på att stenkloten var lätta att rulla och de rullades ner i Lärjeåns ravin. Vi hade ett elände att bärga dem och fick använda vinsch, fisknät och lastbil, berättar Ulf Moback.

Stod på Sveaplan i två dar
Efter de äventyren förflyttades stenblocken med tillhörande klot till kommunens stengård vid Marieholm. Tanken var att få upp stolparna i Angered igen, men det saknades pengar.

Så stenarna fick ligga kvar i Marieholm till 80-talet, när Konstepidemin ovanför Linnéplatsen skulle dras igång. Då hade några konstnärer fått i uppdrag att utsmycka Sveaplan.

– Konstnärerna var och rotade nere på stengården för att hitta intressanta grejer att ställa på Sveaplan, hittade stenstolparna och körde dem till Sveaplan, berättar Ulf Moback.

– Som tur var såg min uppmärksamme anläggningskontrollant att det var Angereds-stenarna, som vi kämpat länge med. Så de stod bara någon dag eller två på Sveaplan, sen fick de åka tillbaks till stengården igen.

Ställdes vid parkeringen i Angered 1985
Ulf Moback fortsatte att försöka få ihop en budget för att få upp stenstolparna i Angered igen.

– Jag funderade på var de hade stått och lyckades få syn på dem på ett ortofoto, alltså flygfoto, från 1972. Jag såg skuggan av dem, mitt ute i landskapet på Gunnareds gårds ägor men ganska långt från gården.

Ulf Moback ville att stenstolparna skulle placeras på samma sätt igen.

– Det fanns de i Angered som ville ha dem nära Gunnareds gård, men där har de aldrig stått, de har alltid stått fritt. Och då bestämde vi att ställa dem fritt igen, vid entrén till Angereds centrums parkering.

Ulf Moback tror att stolparna kom upp vid parkeringen 1985.

”Var sjutton är mina stenstolpar?”
– Det tog ett bra tag innan jag fick loss pengar för att sätta upp dem, de kräver ju en viss grundläggning eftersom de är så tunga.

Och nu har de alltså fått en ny, öppen placering, tack vara amatörforskarna i Gamla Angered.

– Det roliga var att jag åkte förbi Angereds centrum i veckan och undrade ”Var sjutton är mina stenstolpar?” Dagen därpå fick jag se artikeln på Vårt Göteborg och blev jätteglad.

– För vårt syfte var hela tiden att stenarna skulle tillbaka till Angered, eftersom de tillhör Angereds kulturhistoria, säger Ulf Moback.