Kulturkalaset präglas av en glad stämning! Det ansåg i alla fall 97 procent av besökarna, enligt den utvärdering av sommarens evenemang som nu är klar. Arrangörerna gläds extra åt det faktum att 70 procent av besökarna tack vare Kulturkalaset fått ökad lust att besöka Göteborgs kulturliv även efter evenemanget. Precis som det är tänkt.

– Ett av de viktigaste målen med Kulturkalaset är att det ska ha en positiv långsiktig effekt för andra kulturevenemang i Göteborg och regionen under resten av året, och det verkar vi ha lyckats ganska bra med enligt undersökningen, säger Anki Sande, administrativ projektledare för Göteborgs kulturkalas.

Årets festligheter varade i dagarna sex och bestod av 960 programpunkter som lockade till 710.000 besök, det senare en ökning med hela 20 procent jämfört med 2008.

Genomgående höga betyg

60DA.jpg
– Göteborgarna är väldigt duktiga på att hitta ut när det arrangeras något bra, även om det kan ta tid att vänja sig vid en förändring, som när Kulturkalaset ersatte Göteborgskalaset. Man undrar kanske hur man ska förhålla sig till det, men nu känns det som att Kulturkalaset har landat och mognat i folks medvetande, säger Anki Sande.

När besökarna fick betygsätta olika aspekter av kalaset på en sjugradig skala fick helhetsintrycket medelbetyget 5,4. Programinnehållet fick 5,5, bredden på kulturutbudet 5,6 och tillgänglighet och transporter fick 6,1 i betyg. Helhetsintrycket av Göteborg som evenemangsstad fick hela 6,3 i medelbetyg.

Oväntade möten en stor poäng

Kulturkalaset attraherade besökare i alla åldrar, medelåldern har stadigt sjunkit från 39 år 2007 och 32,4 år 2008 till 30 år 2009.

– Dessutom är varje besökare ute i snitt tre dagar under Kulturkalaset, vilket bidrar till en väldigt bra mix av åldrar och intressen som rör sig på stan. Det blir inga klickar med samma typ av människor som isolerar sig utan människor möts och delar upplevelser med folk som de annars inte brukar möta, säger Anki Sande.

Ger inkomster till stan

Största andelen besökare, 63 procent, var göteborgare, 22 procent kom från övriga Västra Götaland, åtta procent från övriga landet och sju procent från utlandet, främst Europa.

Den så kallade specifika turistekonomiska omsättningen var 104 miljoner kronor, varav 30 procent spenderades på shopping och 26 procent på restauranger och caféer.

Läs också:
Mer kultur och mindre öl gav lugnaste Kulturkalaset hittills [2009-09-28]

7C50.jpg

Gatuartisten Charlie Caper uppträdde på Kungsportsplatsen. Foto: Dick Gillberg