Hoppas upprepa fjolårets succé. Angereds bokmässa vill skapa en mötesplats utanför innerstaden och lyfta litteratur och poesi i från förorten. Premiären förra året blev en succé med 3000 besökare.  På lördag 21 september är mässan tillbaka – med ett ännu större och bredare program.

Förra året kom 3000. Anni-Frid Frisk och José H. Romero hoppas på minst lika många besökare på Angereds bokmässa i år.

– Vi blev lite golvade av det stora intresset. Att det skulle komma 3000 personer hade vi verkligen inte räknat med, säger Anni-Frid Frisk från Angereds Bokmässa och Blå Stället.

– Speciellt inte med tanke på att det var första gången, fyller José H. Romero i.

Det är han som ursprungligen kom med idén om att ha evenemang för litteratur och skrivande i förorten. Både för att lyfta författare och skrivande personer i området, och för att ge de som bor här en chans att möta litteratur.

Ett ny litterär scen
Angereds bokmässa ser sig inte som en konkurrent till Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, utan som ett komplement, ett tillskott till Göteborgs kulturliv – en ny litterär scen med stor bredd. På Angereds bokmässa blandas etablerade författare med dem som skrivit sin första dikt. Man behöver inte vara etablerad eller ens publicerad för att medverka. Och ingen ska stängas ute, alla arrangemang är gratis.

– Det är viktigt att alla har råd att komma, och förra året hade vi verkligen en blandad publik, alla åldrar, folk från Angered och från hela Göteborg, vana mässbesökare och de som aldrig satt sin fot på nåt liknande förut, säger José H. Romero.

Gav mersmak
Förra årets succé gav mersmak och i år är programmet både bredare och större. Närmare 100 personer och författare medverkar och ett 50-tal aktörer är på plats. Programpunkterna sätts samman genom en arbetsgrupp där alla åldrar och Angeredsbor ingår. Anni-Frid och José har svårt att välja ut enskilda programpunkter, men pekar på några för att visa på bredden.

Programmet på barnens scen har utökats i år och mässan har också en helt nya scen i samarbete med Angereds teater. Där kommer det att vara samtal om dokumentär dramatik och dessutom bjuder teatern på en öppen repetition av höstens föreställning.

På stora scenen finns möjlighet att höra såväl Jila Mossaed som Melody Farshin. Jila Mossaed är författare, poet och nyinvald medlem i Svenska akademin. Melody Farshin är ståuppkomiker och krönikör som förra året debuterade med ungdomsromanen ”Mizeria”.

Ortens bästa poet
Melody Farshin deltar också i ett panelsamtal på samma scen om Ortens bästa poet, poesins kraft och poesirörelser bland unga tillsammans med bland andra Saman Sokhanran, Bipasha Huq och Mohammed Ali. Samtalet leds av dramatikern America Vera-Zavala.

På Unga scenen samtalar Suad Omar, poet och en av finalisterna i Ortens bästa poet med Mariama Jobe, som debuterade 2018. Mariama vill med sitt författarskap utmana perfektionismen som dominerar i litteraturens värld där dyslexi och tal- och skrivsvårigheter inte ryms. På samma scen finns ett spännande panelsamtal om att bli publicerad, och hur man ska nå ut med sina texter.

Angereds Bokmässa äger rum på Blå Stället i Angered centrum, lördag den 21 september klockan 12–18.

– Vi är taggade, förväntansfulla och lite nervösa, säger José H. Romero och Anni-Frid Frisk och hoppas bli golvade av antalet besökare även i år.