Ny kampanj drar igång. Fika i Alingsås, strosa vid Gunnebo Slott eller ta färjan till Vrångö. Göteborg & Co, Västtrafik och Turistrådet Västsverige gör nu gemensam kampanj för att få turister och göteborgare att vidga sina storstadvyer. Sex destinationer strax utanför Göteborg lyfts fram.

– Kampanjen har egentligen två syften – dels att få göteborgare att upptäcka allt som finns att göra utanför stan, alltså semestra i sitt närområde. Det är ett hållbarhetstänk. Dels handlar det om att få de turister vi redan lockat hit att stanna några nätter extra, säger Niclas Eklund, kampanjledare på Göteborg & Co.

Sex destinationer är utvalda: Marstrand, Hönö, Styrsö och Vrångö, Floda och Näs, Alingsås samt Gunnebo Slott. Det är ställen som det går att ta sig till genom att åka kollektivt, vilket var ett kriterium.

– Vi ville välja ut ställen som håller för en hel dag och som är öppna året om. Sedan kan besöksmålen i kampanjen komma att bli fler. Det här är inget tidsbegränsat projekt utan något som löper på.

Vänder sig mot flera länder
Strax utanför Göteborg heter kampanjen som kommer att marknadsföras i flera olika kanaler. Dels traditionellt genom tidningsannonsering. Göteborgarna kommer också upptäcka kampanjen på spårvagnar och bussar.

– En viktig del är Göteborg & Co broschyrställ som finns på 75 platser runt om i Göteborg. Dessutom sker det PR-bearbetning på våra marknader vi vänder oss till utomlands: Danmark, Norge, Tyskland, Storbritannien, USA och Kina.

Sajt på svenska och engelska
Det finns ingen statistik på hur många av de utländska turisterna som i dag tar sig utanför stan när de besöker Göteborg, men Niclas Eklund hoppas att andelen nu ökar. Även göteborgarna tror han kan inspireras av kampanjen.

– Inne i Göteborg finns det mycket att göra, det vet vi som bor här. Men jag tror att många blir förvånade av hur mycket det finns att upptäcka även utanför Göteborg.

Det kommer att finnas en sajt på svenska och en på engelska för kampanjen.