Radiobilarna har fått Formel 1-stuk, Ponnyexpressen är helt ny och de flygande elefanterna gör come-back. Och så inför Liseberg Quick Pass, en "gräddfil" förbi köerna för den som köper ett åkpass och bokar tid på nätet.

– En gratis service som vi är först i Sverige att erbjuda våra gäster, som säkert kommer att uppskatta den under högsäsong, sa informationschef Julia Vasilis när Liseberg höll sin traditionella vår-presskonferens på torsdagen.
2A92.jpg

”Vi kan öppna utan snö”

Quick Pass gäller för fem attraktioner: Balder, Kanonen, Lisebergbanan, Flumeride och Kållerado. Bara ett begränsat antal platser på varje åktur går att boka i förväg och det gäller inte för den som köper Guldpass. Quick pass-bokningen öppnade i måndags och redan har många entusiaster bokat tid…

– Det är knappt man tror det, men vi har segrat över vintern, vi kan öppna utan snö. Så sent som i förrgår låg det en liten snöhög i parken, men nu är den borta, sa Lisebergs vd Mats Wedin.

Mycket riktigt sken solen ikapp med påskliljorna, Lisebergskaninerna verkade vårpigga och jagade varandra, klädda som tjuv och polis, när media visades runt i parken som på lördag öppnar för sin 88:e säsong.
6980.jpg

Nya radiobilar med F1-design

Liseberg invigdes alltså 1923 och nästan lika gammal var den förra Ponnyexpressen, barnens favorit, som nu magasinerats för att kunna återuppstå inomhus.

– Vissa delar var tydligen från 1920-talet och många detaljer var i trä, så den tålde inte att stå utomhus. Men det gör den här, sa Lisebergs driftchef Bo Larsson och pekade på den helt nya Ponnyexpressen.

Den står på samma plats den förra och ska även i fortsättningen vara gratis.

Lisebergs radiobilar med retro-Volvodesign var bara tolv år gamla men har också bytts ut mot helt nya bilar, med F 1-design. Och nu handlar det verkligen om radiobilar, för tre kommersiella radiokanaler sponsrar designen på 30 av bilarna medan resterande sex är målade som polisbilar.

Klassisk attraktion för de små

4B48.jpg
– Gamla tiders polisbilar kallades ju radiobilar. Men varför de här bilarna på nöjesparker heter så har vi faktiskt inte hittat förklaringen till. På engelska heter det ”bumper car”, berättade Bo Larsson.

Längst bort i parken, där Rainbow stod förr, finns i sommar en karusell med elefanter, som flyger upp och ner och runt en låtsas-ångmaskin som pyser ut rök då och då.

Förra året, efter Rainbows haveri, stod en Dalahäst på platsen, men nu har Liseberg alltså hittat en attraktion för de minsta som passar bredvid Sagoslottet.

– Flygande elefanter är en klassisk attraktion i en nöjespark och fanns senast på Liseberg 1986, berättade Julia Vasilis.

Tomas Ledin får Lisebergsapplåden

Spökhotellet Gasten knoppar av i sig i år, med en spökbar. Här kan man äta ”skrämmande god marängsviss”, vitlöksbröd som stoppar vampyrer eller ”de sorgsna suckarnas Ceasarsallad”. Och här riskerar man att stöta på de kusligt klädda skådespelare som håller till inne på Spökhotellet Gasten.

474E.jpg
Lisebergs vd Mats Wedin avslöjade också att Lisebergsapplåden – till någon som har gjort Sverige gladare – i år tilldelas Tomas Ledin.

– Sedan skivdebuten 1972 har Tomas Ledin skrivit och framfört massor av hits. Och hans låtar lyssnar vi inte bara till, vi sjunger med. Vare sig det är på Rocktåget, ett kalas eller efterfester så sjunger och skrålar svenskarna Ledins låtar, sa Mats Wedin.

Tomas Ledin kommer till Liseberg på lördag för att emot utmärkelsen.

Liksom tidigare somrar bjuder Liseberg på Allsång med Lotta Engberg – i TV 4 – och en lång rad artister på sina scener, bland andra Salem Al Fakir, Blood, Sweat & Tears, Amanada Jenssen, Timo Räisänen, The Ark, Hästpojken och Fibes, Oh Fibes med Kim Wilde.

100 år sedan Lasse Dahlquist föddes

Cirkus Bronett drar in på Liseberg under en temavecka, 12–17 juni, med trolleri, enhjulingscyklister och cirkusmusik. Framför Stora scenen byggs en manege där det bjuds två cirkusföreställningar per dag och mellan föreställningarna kan man gå i cirkusskola med bland annat jonglering och lindans på schemat.

I augusti uppmärksammar Liseberg att det i år är 100 år sedan Lasse Dahlquist föddes. Han hedras med en föreställning i ord och bild av Anders Wällhed, med Åsa Fång och Peter Harrysson.

1AB0.jpg

Några av radiobilarna är målade som polisbilar.