Utställning om medicinska flygturer. Flygaren Gösta Fraenckel genomförde på 40- och 50-talen ”kikhosteflygningar” med sjuka barn för att lindra deras besvär. På onsdag 14 december invigs en utställning om Fraenckel på Aeroseum på Hisingen.

Grosshandlaren och flygaren Gösta Fraenckel (1885-1980) var en känd Göteborgsprofil som också kallades ”Det flygande skägget”.

Gösta Fraenckel
Sedan han hört talas om utländska forskningsrön på 1930-talet om att barn med kikhosta kunde få lindring genom att flyga upp till 3.000 meters höjd, tog han initiativ till att utföra sådana flygningar även i Sverige.

Har lånat in Fraenckels flygplan
Nu finns en alltså en utställning om de ”medicinska flygningarna” på Aerosuem, det underjordiska flygmuseet vid Säve på Hisingen. Utställningen skildrar Gösta Fraenckels liv i text och bild och man kan också beskåda det flygplan – en Moth Major – som han använde.

Utställningen är gjord i samarbete med Medicinhistoriska museet i Göteborg, Svensk Flyghistorisk Förening och Göteborgs Veteranflygsällskap. Den invigs kl 15 på onsdagen i närvaro av Franckels dotter, Karin Welling. Utställningen är planerad att pågå på Aeroseum i minst ett år.

Aeroseum