Kom och fynda utgallrade böcker. Kyrkbyns bibliotek fyller 60 år i år. Och firar med en rejäl renovering. På lördag stänger man och öppnar igen i höst, med en miljö värdig ett kulturminnesmärkt bibliotek.

Vid invigningen i höst kommer Kyrkbyborna att kunna stiga in i en ny 50-talsinspirerad miljö. Hela Kyrkbyn byggdes under 50-talet, biblioteket vid Kyrkbytorget öppnades 1956.

– Nu blir det en varsam renovering för att behålla så mycket som möjligt av den ursprungliga stilen, säger Ulrika Stenman, bibliotekarie på Kyrkbyns bibliotek.

– Till exempel har vi platsbyggda bokhyllor längs väggarna som kommer att slipas och lackas, plus att vi får en del nya hyllor.

Blir mer tillgängligt
– Vi har mycket barn här, så barnavdelningen kommer att flyttas och bli lite större. Och så blir biblioteket mer tillgängligt, med bland annat en ny handikapptoalett, säger Ulrika Stenman.

Huset är alltså 60 år gammalt och mycket behöver bytas ut nu: fönster, tak, golv och el. Troligen tar det minst ett halvår.

– Det är ett så stort arbete, så vi vågar inte säga när vi kan öppna igen, men vi återkommer med besked längre fram. Och vid invigningen ska vi fira 60-årsjubileet också, med en happening för hela torget, lovar Ulrika Stenman.