Vad är trans och hur är det att vara transperson? Angelica Löwdin föreläser på hbtq-dagen på Dicksons hus.

Dicksons hus 16 maj. För åttonde året i rad anordnas en hbtq-dag i Örgryte-Härlanda. ”Vi har märkt att en sådan här dag har öppnat upp för viktiga frågor”, säger Linda Broberg, äldrekonsulent i stadsdelen. I år har dagen extra fokus på trans.

Hbtq-dagen i Örgryte-Härlanda brukar vara i samband med West Pride, men ligger i år tidigare. 16 maj är datumet som gäller och platsen är Dicksons hus på Danska vägen. Precis som tidigare år blir det filmvisning och föreläsning.

Filmen Just Charlie handlar om fotbollstalangen Charlie som har hela världen framför sina fötter, men tyngs av pappans förväntningar och behovet av att vara sig själv. Charlie upplever sig nämligen som en tjej i en pojkes kropp. Filmen startar klockan 10.30.

Pratar om sitt liv
Klockan 13.30 pratar Angelica Löwdin, som är transperson och ledamot i Göteborgs Stads hbtq-råd.

– Det är kul med en senior som kan prata om de här frågorna. Hon pratar om hur det är att vara en transperson och om sitt eget liv, men går även igenom lite begrepp, säger Linda Broberg.

Efter Angelica Löwdins föreläsning bjuds det på kaffe och bulle. Det blir en chans att som besökare sitta ner och prata om de här frågorna i avslappnad form och få en chans att ställa frågor.

Ring för frågor
Det är främst seniorer från stadsdelen som brukar komma på hbtq-dagen, men dagen är öppen för alla.

– Vi har märkt att en sådan här temadag kring frågorna har öppnat för viktiga samtal. Och vi tycker att det är viktigt att lyfta frågorna ur ett seniorperspektiv. När vi startade såg vi att det fanns en hel del fördomar.

Om du har några frågor inför dagen är du välkommen att kontakta äldrekonsulent Linda Broberg, 031-365 52 91.