Ocean lab ny satsning. I två filmer går det att följa med bakom kulisserna på Sjöfartsmuseet Akvariet. En handlar om det nya akvariet och en satsning på ett Ocean lab. I den andra filmen får tittarna bland annat se det tillfälliga akvariet.

Bygget av det nya Akvariet pågår och det ska ligga under mark i parken framför Sjöfartsmuseet. Det blir 1200 kvadratmeter stort och ett av världens största korallakvarier. I mars nästa år kommer gigantiska rutor till akvariet att monteras. Den största är åtta meter lång och väger nio ton.

Tillfälligt akvarium i museets kafé

Fiskarna och korallerna bor just nu i ett tillfälligt akvarium i museets kafé. Där pågår också korall- och sjögräsodling, forskning och förberedelser för nordiska havsmiljöer som ska finnas i det nya Akvariet.

– Akvariet blir inte bara större till ytan, det kommer också att bjuda på större upplevelser för våra besökare. Dessutom får vi fantastiska möjligheter att bedriva både egen och publik forskning. Vi kommer att starta ett ocean lab, där havsmedvetenheten står i centrum. Här kan besökaren prova på att bli havsforskare för en dag, säger Jens Ulvås, marinbiolog på Sjöfartsmuseet Akvariet.