Populär kulturfest flyttar till färja. Den 17 oktober kastar Kvartettens kulturförening loss och flyttar en av sina populära fester till färjan mellan Göteborg och Fredrikshamn. Det blir musik med Grunden Band, afrikansk dans, disco och alla är välkomna. 

Varje år ordnar brukare och personal på Boende Kvartetten fester på bland annat Frölunda Kulturhus.

– Det blir ungefär åtta fester per år och de är väldigt omtyckta. Det kan komma upp emot 90 personer och vi har stammisar som åker ända från Härryda, säger Tomas Hedin.

Han är enhetschef på Boende Kvartetten som består av fyra gruppbostäder för intellektuellt funktionsvarierade i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo.

Personal och boende har bildat Kvartettens kulturförening för de som vill vara med och arrangera festerna. Och när kulturföreningen fick höra talas om en funkisfest till havs, på en av färjorna mellan Stockholm och Finland, fick de inspiration.

Återkommande kryssning
– Jag kontaktade Stena Line som tyckte det var en strålande idé. Så nu flyttar vi ombord vår Funkisfest, säger Tomas Hedin och förklarar vad det sistnämnda ordet står för.

– Funkis syftar på funktionsvariationer, ett ord som kommer från våra boende själva, säger han.

Tanken är att kryssningen ska återkomma varje oktober och vara ett tillfälle där människor med olika funktionsvariationer från hela regionen kan mötas.

Kvartettens fester skapar en guldkant på vardagen. Tomas Hedin menar att kultur också har en förmåga att stärka oss som individer och får oss att växa.

– Våra brukare är med och arrangerar allt, de får chans att stå på scen, dansa och ha roligt. Allt det stärker självkänslan. Samtidigt tror jag att festerna skapar någon form av identitet för både brukare och personal på vårt boende, säger han.

Om du är intresserad att vara med finns det fortfarande biljetter kvar till Funkiskryssningen till Fredrikshamn – se info här nedan.