“Ett fantastiskt engagemang”. Kulturhuset Bergsjön invigdes under festliga former under onsdagen. Nu startar en ny resa - att fylla huset med verksamhet. “Det finns ett fantastiskt engagemang för kulturhuset, men det är också en utmaning att uppfylla alla önskemål”, säger Emma Makkonen, enhetschef.

Det var många som ville vara med när Kulturhuset Bergsjön öppnade på onsdagseftermiddagen. Huset har plats för 530 personer och därför fick många köa utanför i väntan på att andra besökare skulle gå ut.

– Det var mäktigt, det är sådant man inte vågar drömma om, det var glädjande och ett förtroende att förvalta, säger Emma Makkonen om uppslutningen.

Forma verksamhet tillsammans

Önskemålet om ett kulturhus i Bergsjön har funnits länge och nu finns det äntligen till mångas glädje. Emma Makkonen berättar att de under det senaste året arbetat hårt för att bygga relationer, nätverk, hitta kulturutövare i närområdet och ungdomar som vill vara med och forma verksamheten.

– Vi har inte satt program längre än till oktober, vi vill se hur kulturhuset fungerar, vad människor frågar efter och hur vi gör det tillsammans på bästa sätt.

En ingång till arbete

Per-Henrik Hartmann, vd på byggherren och fastighetsägaren Higab, konstaterar att det redan finns otroligt mycket verksamhet och engagemang att ta tillvara på i Bergsjön och att kulturhuset är en bra plats att samlas på.

– Också kopplat till arbete och bostad som är grunden för ett bra liv. Kulturbranschen är business och jag tror att den kan vara en ingång och brygga till arbete, säger han.

Tre ledord

Kulturhuset Bergsjön är ritat av Sweco Architects som skapat en byggnad med speciell form och som ska fungera som ett stort publikt välkomnande vardagsrum.

– Vi har haft ledord som genomsyrat hela projektet: lekfullhet, nyfikenhet och upptäckarglädje. Det ska vara en öppen och trygg plats som är tillåtande och bjuder in till aktiviteter och deltagande, säger Margareta Diedrichs, arkitekt på Sweco.

Byggnadens hjärta

Innergården är byggnadens hjärta som alla rum och funktioner är organiserade runt. Där finns spröt som sticker upp och som syns på långt håll.

– Det ska symbolisera en kulturkorg som samlar och väver samman olika kulturer. Om man tar trapporna och går ett varv runt innergården så ska man få en överblick och en känsla för vad som är på gång i huset, säger Cecilia Rossing, arkitekt på Sweco.

Hållbarhet och återbruk

Hållbarhet och återbruk har stått i fokus när det gäller kulturhusets inredning. Vissa möbler har tagits med från det tidigare biblioteket och alla möbler är valda för att hålla. Sofforna är till exempel klädda i galon och går att torka av.

– Det är likadana möbler i alla rum för att vi ska kunna använda dem och rummen på olika sätt, säger Emma Makkonen.

Förmodligen under budget

I Kulturhuset Bergsjön arbetar 15 personer och extrapersonal. Kafét drivs av en lokal entreprenör. Torget utanför börjar byggas i september. Där ska det finnas en utescen, lekytor, grönytor, plats för picknick och uteservering. Budgeten för Kulturhuset Bergsjön är 145 miljoner.

– Vi har inte slutnotan än, men troligtvis kommer vi att ligga en miljon under budget. Vi har bantat mycket, men inte på kvaliteten, säger Christian Motter, projektledare på Higab.

DJ Marjan Papillon spelade i entrén på Kulturhuset Bergsjön. Foto: Julia Åhall