Alla är välkomna till Slottsskogen. Folkdans runt majstången, internationell orkester, tal och fest. Efter förslag från allmänheten blir firandet av årets medborgarskapsceremoni den 6 juni lite mer folkligt.

– Det grundar sig i att jag en gång fick frågan varför vi inte firar nationaldagen på midsommarafton, då alla i Sverige verkligen firar tillsammans. Så vi bestämde oss för att vinkla vårt firande lite mer åt det hållet, säger Peter Sandsjö, producent för medborgarskapsceremonin 2018.

Riksspelman Erika Risinger och Folkensemblen bjuder tillsammans med sångsolist Kristina Issa på musik i svensk folktradition. Folkdansringen leder sång och lekar, och delar av barnkören El Sistéma från Hammarkullen sjunger visor ur den svenska visskatten. Dessutom framträder studenter och lärare från Världsmusikutbildningen på Högskolan för scen och musik tillsammans med sångsolisten Aurelia Dey.

Nya göteborgare med rötter i 141 länder
– Och så lövar vi en majstång tillsammans. Alltså inte en midsommarstång med de klassiska två ringarna, utan en stång med en stor ring runt, som man kan se på äldre bilder från till exempel Dalarna. Det är ett väldigt traditionellt sätt att fira vårens ankomst, som har rötter långt bak i den svenska historien, säger Peter Sandsjö.

Särskilt inbjudna är de 4 905 göteborgare som fick svenskt medborgarskap under 2017 och deras familjer, men alla är varmt välkomna att delta i firandet. De nya medborgarna har rötter i 141 olika länder, där några av de största grupperna kommer från bland annat Somalia, Syrien, Iran, Bosnien-Hercegovina, Polen och Storbritannien.

– Cirka 800 nyblivna svenskar har svarat att de kommer och de flesta av dem har med sig gäster, så vi räknar med runt 4 000 personer som deltar i Slottsskogen. Hela firandet är en del av ceremonin, men det blir också en särskild programpunkt med tal och nationalsång där den svenska fanan hissas. Och så drar de som vill tillsammans upp den gemensamt lövade ringen på majstången.